AMSTERDAM - De Westertoren gaat vanaf januari 2023 in de steigers voor grootschalig onderhoud. Het onderhoud duurt tot halverwege 2024 en is nodig om de toren toekomstbestendig te maken. Onder andere het metselwerk, loodwerk en de natuursteen worden hersteld. Ook is het carillonframe, waaraan de luid- en carillonklokken van de Westertoren hangen, aan vervanging toe. De Westerkerk blijft tijdens het onderhoud in gebruik, maar de toren is niet toegankelijk voor het publiek. Maandag 12 december 2022 starten de voorbereidende werkzaamheden.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Vastgoed): "De Westertoren is misschien wel de bekendste kerktoren van onze stad. Vele Amsterdammers zien de karakteristieke blauwe keizerskroon boven de stad uittornen. De 'Parel van de Jordaan' hoort bij de stad en daarom is het belangrijk dat we deze historische toren renoveren en behouden voor de toekomst.

De Westertoren, eigendom en in beheer van de gemeente Amsterdam, is ontworpen door stadsbouwmeester Hendrick de Keyser en voltooid in 1638. In 2001 is de toren voor het laatst grootschalig onderhouden.

Werkzaamheden


Het onderhoud betreft het herstellen van de houten constructie, het metselwerk, het loodwerk en delen van de natuurstenen. Het hout van de toren, de uurwerken en de kroon worden opnieuw geschilderd. Ook het carillonframe wordt vernieuwd en geschilderd. Daarnaast wordt de ophanging van de klokken gecontroleerd, waardoor er tijdelijk geen klokkengeluid te horen is. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren, wordt er rondom de toren een steiger aangebracht.