Net een grammofoonplaat die blijft hangen: altijd is er een tekort aan sociale huurwoningen. En het is dan ook wikken en wegen wie er voorrang krijgt. Helaas is het zo: de één zijn voorrang is de ander zijn langere wachttijd. Maar wat vindt u dan rechtvaardig? Als Amsterdam regels verandert, dan graag zó dat het recht doet aan velen. Dus. Wie heeft er recht op een sociale huurwoning? Wij horen graag uw mening. Hieronder kunt u een vragenlijst invullen.
Nog is het niet genoeg
Amsterdam groeide in de afgelopen periode met maar liefst 11.000 inwoners per jaar. Er moet dus worden gebouwd. En dat is wat Amsterdam ook doet: jaarlijks gemiddeld 7.500 woningen erbij: 40% gereguleerde huur, 40% middelduur (huur en koop) en 20% dure huur en koop. En hoewel Amsterdam bouwt, bouwt en bouwt - sterker nog: nog nóóit bouwde Amsterdam zoveel woningen als in 2018 – blijft het vechten tegen de bierkaai. Nog is het niet genoeg.
Nieuwe manieren van toewijzen?
Nu onderzoekt Amsterdam nieuwe manieren van toewijzen. Want, wie mag dan het éérste aan de beurt zijn: iemand in nood of een oudere die een aangepaste woning wil? Hoe bevorderen we doorstroming? Wat doen we met scheefwoners, hoeveel woningen zijn bestemd voor jongeren, gezinnen en ouderen, kan uw kind later ook nog in Amsterdam wonen? Et cetera. Et cetera. Niemand zei dat het gemakkelijk was om een stad te besturen...
Gemeente wil weten wat u vindt
Amsterdam - plus veertien gemeentes in de regio’s Amstelland-Meerlanden Amsterdam en Zaanstreek-Waterland - horen graag uw mening over wie nou eigenlijk voorrang moet krijgen op een sociale huurwoning. De mening van inwoners is één van de bouwstenen bij het maken van nieuw beleid. Dit nieuwe beleid gaat over de verdeling van sociale huurwoningen van corporaties tot €720 per maand. In 2020 moet dit nieuwe voorstel worden vastgesteld door de gemeenteraden in de 15 gemeenten.
Vragenlijst hier invullen!
Wie heeft er volgens u recht op een sociale huurwoning? Wij horen graag uw mening. We hopen op een hoge deelname van Amsterdammers. Dan zijn alle groeperingen goed vertegenwoordigd. De uitkomsten van de vragenlijst enquête worden aangeboden aan de wethouders en bestuurders van de corporaties. Het zijn tien vragen. Wij danken u bij voorbaat hartelijk voor het meedenken en invullen!
Zie: www.amsterdam.nl