AMSTERDAM - Amsterdamse basisschoolbesturen, onderzoekers en de gemeente Amsterdam lanceren vandaag het Onderwijskennis Netwerk Amsterdam (ONA). ONA is een initiatief van het Breed Bestuurlijk Overleg, de vereniging van veertig schoolbesturen in het primair en speciaal onderwijs in Amsterdam, Education Lab (wetenschappers) en de gemeente Amsterdam. Het doel van het kennisnetwerk is een duurzame verbetering en innovatie van het basisonderwijs. Met name door het benutten van de kennis over bewezen werkende interventies in het onderwijs, waar in Nederland nog weinig gebruik van wordt gemaakt.
Inge de Wolf, oprichter en directeur Education Lab:"In het buitenland heeft deze samenwerking voor een enorme verbetering gezorgd van het onderwijs en het is heel goed dat wij dit nu ook in Nederland gaan doen. We beginnen in Amsterdam maar gaan binnenkort ook aan de slag in de rest van Nederland."
Marjolein Moorman, Wethouder (Onderwijs):"Ik ben ontzettend trots dat de Amsterdamse schoolbesturen dit gezamenlijk hebben opgezet en dat we hiermee scholen gaan ondersteunen en het onderwijs kunnen verbeteren."
Onderzoeksscholen
De schoolbesturen hebben gezamenlijk vier onderzoeksscholen gekozen verspreid over de stad, de Driemaster in Noord, Alan Turing in Centrum, Wereldwijs in Zuidoost en Pro Rege in West. Deze scholen worden ingezet voor de ontwikkeling en het delen van nieuwe kennis en effectieve aanpakken voor de uitdagingen van Amsterdamse basisscholen. Daarnaast worden een Taallab en een Lerarenlab ingericht waar scholen en wetenschappers gezamenlijk bewezen effectieve interventies uit het buitenland testen op scholen in Amsterdam. Deze interventies zijn gericht op het tegengaan van taalachterstanden bij leerlingen en het lerarentekort. Op de lange termijn helpt ONA om alle basisscholen in staat te stellen de beste leermethodes te vinden en goed te gebruiken, waardoor de kwaliteit van het onderwijs in de stad verbeterd wordt.