AMSTERDAM – G&S& en de Allian9e Ontwikkeling hebben in het bijzijn van de gemeente Amsterdam afgelopen donderdag op de PROVADA de samenwerking vastgelegd van het sociale hart van de NDSM-werf. In juni 2023 besloot de gemeente Amsterdam een bouwplan mogelijk te maken, dat bestaat uit 207 sociale- en eeuwigdurende middeldure huurwoningen, waarmee het startsein werd gegeven voor deze ontwikkeling. In het nieuwe plan wordt wonen gecombineerd met belangrijke sociale func9es voor de buurt waarbij een groen gemeenschappelijk hof en een buurtkamer de verbindende rol krijgen. BuurtHaven wordt naar verwach9ng eind 2027 opgeleverd.

Bijzonder aan BuurtHaven is de verdeling van de woningen, waarbij tenminste vij7ig woningen voor (vitale) ouderen worden verspreid in de gebouwen. Hierdoor ontstaat er een mooie mix van lee7ijden die naast elkaar wonen. Ouderen spelen een belangrijke rol in het plan. Tot nu toe wordt de NDSM-werf vooral bewoond door Amsterdammers tussen de twintig en veertig jaar. BuurtHaven hee7 als doel meer woonruimte te bieden voor vitale ouderen die in hun eigen woonomgeving graag in contact komen met buurtgenoten, organisaties en ondernemers in de wijk. Jan van Barneveld, directeur van de Alliantie Ontwikkeling: “De Alliantie Ontwikkeling is blij met deze samenwerking waardoor we ruim tweehonderd woningen toevoegen voor inwoners van Amsterdam. De mix van 50/50 sociale huur en middeldure huur bevordert de leefbaarheid. Met G&S& als ontwikkelaar is een prachtig icoon op een geweldige plek tot stand gekomen dat snel tot realisatie zal komen.”

BuurtHaven ligt tussen de levendige NDSM-straat, de Werfstraat en de Mt. Lincolnweg en biedt naast ruimte voor vitale ouderen, ook ruimte aan diverse doelgroepen zoals jongvolwassenen en (jonge) gezinnen die huisvesting vinden in een van de vier (woon)gebouwen en de woontoren van circa zestig meter. Op het andere deel van de kavel komt in de toekomst een basisschool met een BSO, een gymzaal en een kinderdagverblijf. BuurtHaven wordt hiermee hét sociale hart van de buurt voor jong en oud.

Buurtkamer

Dankzij maatschappelijke voorzieningen zoals een buurtkamer, wordt de interactie en leefbaarheid in de wijk gestimuleerd. De buurtkamer wordt een ontmoetingsplek die gerealiseerd wordt voor en door bewoners, ondernemers en organisaties in de wijk. Het doel van de buurtkamer is mensen en instanties met elkaar te verbinden en de ruimte te bieden om actief te zijn, te ondernemen en andere mensen te ontmoeten.

Spontane ontmoe9ngen en verbinding

Het ontwerp van landschapsbureau B+B straalt gastvrijheid uit en richt zich op het creëren van ruimte voor ontmoetingen in het binnenhof en het maximaliseren van groen. Naast de formele entrees aan de straatzijde, hebben de gebouwen ook informele bewonersentrees aan het binnenhof. Een belangrijk element in de tuin waar (buurt)bewoners elkaar kunnen ontmoeten is een beschutte zithoek welke omhuld wordt door weelderige beplanting. Deze plek zal het hart van de tuin vormen en maakt onderdeel uit van de looproute van en naar de informele entrees. Een vergroende trap langs de buurtkamer gee7 toegang tot het binnenhof en stimuleert het gebruik van de looproutes.

Ensemble

Het Amsterdamse bureau Workshop Architecten staat aan de wieg van BuurtHaven en hee7 in haar ontwerp gekozen voor een ensemble van vijf losse gebouwdelen welke onderling verschillend zijn, maar herkenbare familie-eigenschappen bevatten waardoor ze een duidelijke eenheid vormen. Waarbij stedelijke verdichting zo is toegepast dat er voldoende ruimte ontstaat voor ontmoeting en verbinding. Met een knipoog naar de historie hebben alle gebouwen een opvallend detail in het metselwerk, welke verwijst naar de herkenbare oorspronkelijke oranje/bruine baksteen op de voormalige NDSM-werf.

Duurzaam In opdracht van de gemeente Amsterdam krijgt BuurtHaven ook een ondergrondse gebieds-WKO die niet alleen de woningen en voorzieningen op deze kavel van energie voorziet, maar ook alle toekomstige projecten op de NDSM-werf voorziet van duurzame warmte- en koude energie gecombineerd met stadsverwarming.