AMSTERDAM - De piekvraag naar stroom is de afgelopen jaren flink gegroeid. Ook rijden steeds meer Amsterdammers elektrische auto's. En die moeten worden opgeladen. Om het elektriciteitsnet beter te benutten en piekbelasting te voorkomen, starten we een proef met slim laden. Heeft u een elektrische auto en ANWB Laadpas? Dan kunt u meedoen.

De proef is een samenwerking van Equans (aanbieder van laadpalen), Deftpower, de ANWB en de gemeente Amsterdam. Samen onderzoeken we 6 maanden lang hoe e-rijders kunnen bijdragen aan het ontlasten van het stroomnet.

Hoe werkt de proef?

Het idee is simpel. Doet u mee met de proef, dan geeft u na het aansluiten van uw auto op een laadkabel via de ANWB-app aan wanneer u uw voertuig weer nodig heeft. Op basis van die informatie kan Equans het laden efficiënter plannen. Het opladen hoeft namelijk niet meteen te beginnen, zolang de auto maar opgeladen is wanneer u deze weer nodig heeft.

De beschikbare elektriciteit wordt hierdoor beter verdeeld over de tijd dat een auto aan de laadpaal is gekoppeld. Dat noemen we slim laden. Omdat wordt geladen op momenten dat de energietarieven lager zijn, krijgt u na het laden geld terug, een zogenoemde ‘cashback’.

Wat zijn de voordelen van slim laden?

Slim laden kan het stroomnet in de stad ontlasten tijdens piekmomenten. Daarnaast kan slim laden bijdragen aan een duurzamer gebruik van energie, doordat laadsessies vaker plaatsvinden op momenten dat er veel duurzame stroom beschikbaar is van zon en wind.

Aanmelden voor geld terug

Meedoen met de proef is eenvoudig. U hoeft zich alleen aan te melden via de ANWB-app. Tijdens de proef kunt u voordeliger laden bij meer dan 3.000 openbare laadpunten in de stad. U ontvangt via de ANWB-app een financiële beloning, waarmee u direct bespaart op uw laadkosten. De ‘cashback’ is afhankelijk van de stroomprijs op het moment van laden.

Slimmer laden in Amsterdam

Om de groeiende vraag naar energie beter te verdelen en piekbelasting te verminderen, zetten we in op slimme laadoplossingen. Op sommige laadpalen in de stad wordt al gebruikgemaakt van netbewust laden. Dit is een vorm van slim laden, specifiek gericht op het elektriciteitsnet. Het houdt rekening met de belasting van het net en helpt overbelasting te voorkomen door te laden op momenten dat er ruimte is.

Bij slim laden wordt onder meer rekening gehouden met de beschikbaarheid van duurzame energie, de energievraag en de kosten. De verwachting is dat dit soort technologieën in de toekomst standaard worden. Met deze proef onderzoeken we hoe we e-rijders hier actief bij kunnen betrekken.

Meer weten

Wilt u meer weten? Kijk dan op Slim laden.