AMSTERDAM - Vanaf 4 februari is het mogelijk om een doodgeboren kindje te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Deze nieuwe wet gaat met terugwerkende kracht in en geldt dus voor alle ouders die hun kindje op deze manier hebben verloren. Ook als dat in een (ver) verleden is geweest.

Een doodgeboren kindje: een enorm verdriet en verlies voor de ouders en alle betrokkenen. Tot nu toe kon een doodgeboren kind helaas niet worden bijgeschreven in de Basisregistratie Personen, zoals dat wel gebeurt bij kinderen die levend geboren worden. Een groot gemis voor de ouders. Dankzij een petitie komt daar gelukkig per 4 februari 2019 verandering in. De Eerste Kamer heeft op 18 december 2018 een wetsvoorstel aangenomen dat het mogelijk maakt om doodgeboren kinderen te registreren in de Basisregistratie Personen.

Met terugwerkende kracht
Vanaf 4 februari kunt u uw kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen. Heeft u in het verleden een kindje verloren? Dan kunt u dit kindje alsnog laten registreren. Deze keuze is persoonlijk. U doet voor uzelf een verzoek om het kindje toe te voegen aan uw persoonsgegevens. De andere ouder moet dit ook voor zichzelf regelen.

Hoe werkt het?
Voor de registratie in de Basisregistratie Personen is een geboorteakte nodig van uw kindje. Hebt u al een geboorteakte en woont u in Amsterdam, dan kunt u meteen een afspraak maken voor de registratie in de BRP. Een afspraak maken kan online via Amsterdam.nl of u kunt bellen met 14 020.Is er nog geen geboorteakte van uw kindje? Dan moet die eerst worden gemaakt. Alleen de gemeente waar uw kindje ter wereld gekomen is kan dat doen. Lees verder op de pagina Levenloos geboren kindje registreren.