AMSTERDAM - De Leidsebrug is een prachtige brug. En die prachtige brug verdient ook prachtig licht. Verlichting waar je u tegen zegt. Op dinsdag 30 oktober werd dit nieuwe licht voor het eerst aangeknipt.
De Leidsebrug - ook wel bekend als brug nr. 174 – verbindt het Leidseplein en de Marnixstraat met het Leidsebosje en de Stadhouderskade. En die brug wordt nu in de avonduren mooier verlicht. Namelijk aan álle kanten. Leve het driedimensionale bouwwerk.
Nijlpaarden, leeuwen of zeemonsters?
De Leidsebrug werd gebouwd tussen 1923 en 1925. Een belangrijke toegangspoort tot de stad. De brug kwam op de plek waar voeger een oude stenen boogbrug lag. De Leidsebrug is dé brug voor voetgangers, fietsers, automobilisten en de tram die gaan van Amsterdam centrum naar Zuidwest. En andersom natuurlijk. De brug werd ontworpen door Piet Kramer in de Amsterdamse schoolstijl en is sinds 2015 een Rijksmonument. De beelden van de brug werden al eerder grondig gerenoveerd en gerestaureerd. De vier gebeitelde beelden van beeldhouwer Johan Polet zijn kenmerkend voor de brug. Wat denkt u: zijn het nijlpaarden, leeuwen of zeemonsters?
Entree met allure
Het was een flinke klus: de restauratie van de 100 jaar oude brug. De ontmanteling gebeurde blok voor blok. Daarna werd alles genummerd, vervoerd en opgepoetst. En nu is alles weer op zijn plek. Door het aanlichten komen de brug, de decoraties en de monumentale beelden op de hoeken beter tot hun recht. En dat zorgt voor een ‘entree Leidseplein’ met allure. In totaal zijn er 20 led-armaturen boven de brug gehangen en zijn de beide onderdoorgangen voorzien van 4 led-lichtlijnen. De LED-verlichting is energiezuiniger dan de gebruikelijke lampen op de bruggen.
Vernieuwing Leidseplein
In november 2017 was de eerste helft van de vernieuwing van het Leidseplein klaar. Het gebied tussen Stadhouderskade, Marnixstraat en het terrassenplein heeft een nieuwe inrichting en is autovrij. In 2018 kreeg het Kleine-Gartmanplantsoen natuursteen en zijn kabels en leidingen vernieuwd. Begin 2019 start de bouw van de ondergrondse fietsenstalling. Het gebied krijgt natuursteen, zitbanken en groen. Op het water voor de Melkweg wordt een fietsparkeervoorziening met 500 plekken aangelegd