AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam verzorgt ook in 2025 opvang voor ongedocumenteerden. De pilot van het Rijk, de landelijke vreemdelingen voorziening (LVV) stopt per 1-1-2025. Het nieuwe kabinet heeft in het Hoofdlijnenakkoord aangegeven deze vorm van opvang, begeleiding en zorg niet meer te financieren. De gemeente Amsterdam vindt de ondersteuning aan ongedocumenteerden noodzakelijk en gaat de opvang, begeleiding en de zorg in 2025 zelf financieren. In het najaar wordt onderzocht wat de scenario’s zijn na 2025. Naast de voortzetting van de opvang blijft de gemeente ook geld investeren in de hulp aan ongedocumenteerden die al langer in de stad verblijven.
Wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang): “De opvang van ongedocumenteerden door middel van de LVV-pilot heeft gezorgd voor rust in de stad. De overlast door krakers is verdwenen, mensen worden humaan opgevangen en de deelnemers aan de LVV krijgen de tijd om aan hun toekomst te werken. Onderzoeken tonen aan dat er voor veel mensen nog perspectief is. Het is uitermate onverstandig dat de LVV-pilot wordt beëindigd, daarom zijn wij genoodzaakt om de opvang voor het komende jaar zelf te regelen.”
Landelijke Vreemdelingenvoorziening
Effecten direct zichtbaar in de stad
Brede ondersteuning ongedocumenteerden
- Om de informatievoorziening te verbeteren wordt in het najaar het Hushu House geopend in Amsterdam Zuidoost. Een steun- en informatiepunt waar ongedocumenteerden informatie en doorverwijzing krijgen naar de juiste hulp.
- Verder worden ook de mogelijkheden voor een mbo-pilot onderzocht. Dit is in navolging van de Amsterdamse ‘pilot toegang tot hoger onderwijs’ die verlengd is met een jaar. Komend studiejaar starten dankzij deze pilot 10 ongedocumenteerde jongeren een studie aan het hoger onderwijs, waardoor deze jongeren aan hun toekomst kunnen blijven werken.
- Volgend jaar is er drie miljoen euro beschikbaar gesteld voor voedsel en zorg voor ongedocumenteerden die buiten de LVV-opvang verblijven. Ongedocumenteerden kunnen bij hoge nood niet terugvallen op de voedselbank. Daarom zijn er in samenwerking met het Rode Kruis voedselinitiatieven voor ongedocumenteerden. Ongedocumenteerden hebben alleen recht op noodzakelijke medische zorg, in de praktijk lopen zij echter tegen veel problemen aan. In samenwerking met Dokters van de Wereld en Kruispost werken we aan goede toegang tot zorg om erge problemen te voorkomen.
Zeven verschillende projecten ontvangen voor dit jaar bijna 800.000 euro aan subsidie voor verschillende soorten ondersteuning.
Zo zijn er bijdragen voor onder andere medische zorg, een app voor inzicht in eigen medische data, preventie, mondzorg en psychologische hulp. Maar ook hulp bij verwijzing naar (hulp)organisaties of een supportnetwerk, hulp voor slachtoffers van mensenhandel, juridische hulp voor ongedocumenteerde Surinamers en begeleiding van jongeren naar (vervolg)onderwijs.