AMSTERDAM - Ook dit jaar is er in Amsterdam weer winteropvang voor dak- en thuisloze mensen. Vanaf 1 december tot 1 april zijn er 250 opvangplekken beschikbaar, verdeeld over vier locaties in de stad. Dit kan worden uitgebreid met 250 extra opvangplekken als de Winterkouderegeling wordt afgekondigd. De winteropvang is voor dak- en thuisloze mensen die al langer in de regio Amsterdam verblijven en meewerken aan perspectief. Voor economisch daklozen, lhbtiq+-personen, gezinnen, jongvolwassen, kwetsbare ongedocumenteerden en dakloze EU-burgers is speciale aandacht, soms op aparte opvanglocaties. Nieuw dit jaar is dat er op de verschillende locaties ervaringsdeskundigen aanwezig zijn, die met hun kennis van de winteropvang kunnen zorgen voor extra begeleiding. De winteropvang wordt verzorgd in samenwerking met Veldwerk, de Regenboog Groep, HVO-Querido, het Leger des Heils en de Straatalliantie.
Wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang): “De groep dak- en thuisloze mensen groeit zichtbaar. Afnemende bestaanszekerheid en de woningcrisis zorgen ervoor dat steeds meer mensen behoefte hebben aan hulp en een vangnet. Gemeenten wachten ongeduldig op de plannen en investeringen van dit kabinet om dakloosheid verder tegen te gaan. In Amsterdam hebben we geïnvesteerd in preventie en zijn we vorig jaar gestart met opvang die de hele winter beschikbaar is. Ik ben er trots op dat we dit ook dit jaar weer aan kunnen bieden, zo zorgen we er samen met onze partners voor dat mensen niet verder in de problemen komen.”
Toegang
Dak- en thuisloze mensen kunnen zich melden bij de GGD voor een screening om te kijken of ze recht hebben op toegang tot de opvang. Als dat het geval is kunnen zij zich dagelijks tussen 16.30 uur en 22.00 uur melden bij de locatie. Ze krijgen dan een bed toegewezen, kunnen gebruik maken van een douche en krijgen een warme maaltijd. De volgende dag moeten zij de opvanglocatie om 09.30 uur weer verlaten. Overdag kunnen dak- en thuisloze mensen terecht bij verschillende inloophuizen in de stad.
Ervaringsdeskundigen
De opvang van afgelopen jaar is geëvalueerd met bezoekers, belangenbehartigers, zorgaanbieders van de winteropvang en de GGD. De informatievoorziening voor bezoekers is verbeterd, jongvolwassenen tot 23 jaar krijgen altijd toegang ongeacht de binding en/of kwetsbaarheid en er is meer aandacht voor mensen die minder mobiel zijn. Dit jaar zijn er op verschillende locaties ervaringsdeskundigen aanwezig. De Straatalliantie heeft een project opgezet om met ervaringsdeskundigen bezoekers laagdrempelig te ondersteunen.
Winterkouderegeling
Naast de reguliere winteropvang organiseren de vier grote steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam) elke winter opvang voor dak- en thuisloze mensen als de gevoelstemperatuur onder de nul graden is en bij extreem weer. De GGD’s van de vier steden beslissen gezamenlijk wanneer de winterkouderegeling ingaat: dit komt elke winter een aantal keer voor, hiervoor zijn 250 opvangplekken extra beschikbaar. Aan deze opvang zijn geen voorwaarden verbonden.
Preventie en zorg via Versterking Aanpak Dakloosheid
Met de Versterking Aanpak Dakloosheid (2023-2026) die vorig jaar is vastgesteld door de gemeenteraad, wordt invulling gegeven aan het plan uit het coalitieakkoord om meer te investeren in de opvang en preventie van dakloosheid. In totaal is er voor 62 miljoen euro geïnvesteerd. De middelen komen voor een deel uit het Nationaal Actieplan Dakloosheid van het Rijk (9,5 miljoen euro op jaarbasis). De gemeente Amsterdam heeft in 2023 nog eens 20 miljoen euro toegevoegd aan bestaande middelen. Naast extra opvangplekken is er ook geïnvesteerd in preventie via bijvoorbeeld ‘bijstand-in-één-dag’, snellere schuldhulpverlening en een experiment met korte schuldsaneringstrajecten.