Tot nu toe was weinig bekend over de eerste stappen van jongeren in drugscriminaliteit, zoals hoe ze met drugscriminelen in contact komen, wat ze doen en hoe ze verleid worden om aan de slag te gaan. Uit het onderzoek 'Dealers in de dop' blijkt dat jongeren vooral het risico lopen de drugscriminaliteit in te rollen via eigen vrienden, familieleden of als slachtoffer van bedreiging of afpersing. Vaak begint het met het verrichten van ogenschijnlijk onschuldige hand- en spandiensten voor oudere jongens die al wat hoger op de criminele ladder staan.
Met name jongeren die opgroeien in wijken waar achterstand en achterstelling zich opstapelen of in gezinnen met gebrekkige ouderbetrokkenheid en meerdere problemen op bijvoorbeeld werk, gezondheid of financiën lopen een hoger risico.
Onverklaarbare verwondingen, nieuwe dure kleding, meerdere telefoons op zak hebben, heel laat of niet thuiskomen, schoolverzuim kunnen duiden op drugshandel. Het onderzoek geeft inzicht in een aantal signalen waaraan je kunt herkennen dat een kind of jongere betrokken is bij drugscriminaliteit.
Aanbevelingen
- Start vroeg met preventiemaatregelen; begin al op de basisschool met het creëren van bewustwording van de risico's van drugscriminaliteit bij kinderen en hun ouders;
- Maak betrokkenen dichtbij de doelgroep meer alert op signalen en zorg voor mogelijkheden om die te delen; hierbij zijn onderling vertrouwen en respect tussen professionals en contact met scholen, jongeren en hun ouders belangrijk;
- Jongeren willen ergens bij horen; zorg voor aantrekkelijke alternatieven voor drugscriminaliteit waarin jongeren zich op een positieve manier gewaardeerd en gezien voelen.
Aanpak driehoek
Extra informatie
Het onderzoek is tot stand gekomen door interviews met een groot aantal professionals en analyse van politiecasussen van jongeren in de leeftijd tussen 9 en 14 jaar.