AMSTERDAM - Deze week gaat het ontwerptraject van de innovatieve technische school TASC (Tech Amsterdam Scholen Collectief) van start. De nieuwe VMBO-T school, van schoolbestuur Esprit Scholen, zal in 2028 zijn deuren openen in het Hamerkwartier in Amsterdam Noord.
Amsterdam heeft dringend behoefte aan technisch geschoold personeel. Er zijn veel vacatures en er is sprake van een grote uitstroom uit deze sectoren vanwege de vergrijzing. Het UWV geeft aan dat de arbeidsmarkt voor technisch personeel zeer krap is: zo waren er in het vierde kwartaal van vorig jaar 5.800 openstaande vacatures in deze beroepsgroep. De verwachting is dat in Amsterdam, net als in de rest van Nederland, de behoefte aan technisch geschoold personeel verder blijft toenemen.
Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs en Maatschappelijke Voorzieningen) is dan ook enthousiast dat de technische school er komt: “Amsterdam staat voor grote uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld klimaat en duurzaamheid, de energietransitie, de woningbouwopgave en kade- en bruggenonderhoud. De sector en de stad hebben heel hard technisch hoogwaardig opgeleide jongeren nodig om die ambities te kunnen verwezenlijken. Ik vind het dan ook mooi dat we er met TASC een sterke vakschool voor 500 tot 600 leerlingen bijkrijgen.”
De Amsterdamse schoolbesturen zagen de afgelopen jaren een terugloop in het leerlingenaantal van technische opleidingen. Vier Amsterdamse scholen (het Mundus College, Openscholengemeenschap Bijlmer, Montessori Lyceum Oostpoort en het Bredero Beroepscollege), hebben daarom hun techniekprofielen bij elkaar gevoegd om samen een sterke en aantrekkelijke vakschool te vormen. TASC is in 2023 van start gegaan in tijdelijke huisvesting aan de Darlingstraat in Zuidoost. De gemeente heeft een locatie voor definitieve huisvesting van de nieuwe school gevonden in het Hamerkwartier in Amsterdam Noord, dat een rijke geschiedenis heeft van traditionele ambachten en vooruitstrevende techniek. De centrale ligging in de stad biedt kansen voor samenwerking met technische bedrijven uit de hele stad én de school is goed bereikbaar voor leerlingen.
De definitieve huisvesting moet in 2028 klaar zijn. Dan is er één locatie voor 500 tot 600 leerlingen, waar met een nieuw onderwijsconcept en in een aantrekkelijke leeromgeving toekomstgericht techniekonderwijs wordt verzorgd, inclusief een leerlijn naar het mbo.
In de architectenselectie is gelet op een slim en snel ontwerpproces en om binnen het beschikbare budget zo goed mogelijke duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam is als winnaar uit de aanbesteding gekomen. Deze week werd het contract getekend tussen gemeente, schoolbestuur en de architect. Het bureau heeft een indrukwekkende staat van dienst als scholenontwerper.