Aanvragers kunnen naast subsidie voor duurzame en eerlijk geproduceerde panelen ook geld aanvragen voor een bijdrage in de meerkosten van lichtgewicht zonnepanelen. Lichtgewicht zonnepanelen kunnen ingezet worden op daken met een zwakke dakconstructie. Uit onderzoek blijkt dat er veel grote daken in Amsterdam niet berekend zijn op het gewicht van reguliere zonnepanelen.
Wethouder De Jager (Duurzaamheid): “Het aantal zonnepanelen in Amsterdam blijft fors toenemen. Dat is goed voor het klimaat en voor de portemonnee van onze bewoners. Nu is het tijd voor de volgende stap: zorgen voor de meest milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde panelen op de Amsterdamse daken."
Bij de productie van zonnepanelen komen broeikasgassen vrij. Bij de meest gangbare zonnepanelen in Nederland komt er per twee of drie panelen ongeveer 800 tot 1.000 kg CO2 vrij. Dat kan inmiddels een stuk duurzamer. Ook wordt nu gekeken naar de kans op dwangarbeid of gebruik van onnodige toxische stoffen bij productie. Amsterdammers en bedrijven kunnen de subsidie zelf aanvragen vanaf dinsdag 20 augustus. Samen met de subsidie wordt ook een lijst gepubliceerd met fabrikanten die zonnepanelen aanbieden die aan de eisen voldoen.
Hergebruik van zonnepanelen
Naast meer duurzame, sociaal verantwoorde en lichtgewicht zonnepanelen wil de gemeente ook het hergebruik van zonnepanelen in Amsterdam stimuleren. Hiervoor worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht door, in samenwerking met stichting Zonnext en andere partners, een lokale keten voor hergebruik op te zetten. Voor Amsterdammers die al zonnepanelen hebben is de meest duurzame keuze om huidige zonnepanelen zolang mogelijk te gebruiken in plaats van nieuwe aan te schaffen.