AMSTERDAM - Het college van B en W heeft nieuwe maatregelen genomen om de stad schoon te houden. Ondanks extra inzet blijven problemen rondom statiegeld en het aanbieden van afval door bewoners, ondernemers en bezoekers lastig aan te pakken. De aanpak Schoon en Afvalvrij bevat adviezen van het burgerberaad en initiatieven vanuit de gemeenteraad.


Wethouder Hester van Buren (Afval en Reiniging): "Ondanks dat elke dag honderden vuilnisophalers en reinigers werken aan een schone stad, en de Amsterdammers daar ook bij helpen, is de stad te vies. We hebben iedereen nodig om het afval op de juiste manier weg te doen én om te zorgen voor een schone stoep, straat of buurt. Ik ben blij met alle mensen die zich inzetten voor een schone stad, de adviezen uit het burgerberaad en de voorstellen uit de raad. Hiermee kunnen we belangrijke stappen zetten naar een schonere stad."

Aanvullende maatregelen

Amsterdam heeft 13 miljoen euro vrijgemaakt om de stad extra schoon te maken. We starten met de extra schoonmaak waar en wanneer dat het hardst nodig is. Stadsdelen hebben afvalplannen gemaakt voor hardnekkige problemen. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste aanbiedtijden voor bedrijfsafval en het afbouwen van het ophaalsysteem met vuilniszakken op straat. De zomeraanpak heeft al positieve resultaten opgeleverd en die willen we dan ook voortzetten. We gaan extra energie steken in maatregelen om het gedrag van bewoners, ondernemers en bezoekers te verbeteren en in oplossingen zoals bulkstatiegeldbakken.

Burgerberaad

De 15 adviezen van het burgerberaad zijn een belangrijke bijdrage. Het college neemt alle adviezen mee, zoals het herinvoeren van ‘het treintje’ (waarbij afvalinzameling en reiniging elkaar opvolgen), betere informatie over afvalscheiding en een promotiecampagne voor containeradoptie. Andere adviezen, zoals smart containers en afvaleducatie op scholen, worden verder onderzocht.

Initiatieven vanuit de gemeenteraad

De gemeenteraad heeft het initiatiefvoorstel ‘Actieplan Oh Amsterdam wat ben je schoon’ ingediend, met 10 actiepunten voor een schone stad bij de viering van Amsterdam 750 jaar. Dit omvat onder andere een wijkgerichte aanpak, SOS-meldingen, beloningen voor toeristen bij goed gedrag en een campagne. Deze voorstellen nemen we mee in de aanpak Schoon en Afvalvrij. Ook de motie ‘Heel Amsterdam helpt’ wordt uitgevoerd, waarbij bewoners worden opgeroepen om te helpen met eenvoudige schoonmaaktaken. Denk aan straatvegen op drukke dagen of in hun eigen straat.