Het complex wordt centraal in de wijk gebouwd aan de Zuiderzeeweg, als een van de eerste nieuwbouwprojecten in de Sluisbuurt, een duurzame en groene woonwijk in aanbouw op Zeeburgereiland, waar in totaal ruim 5.500 huur- en koopwoningen komen. Naast het tweedelige studentencomplex dat deels voor, deels na de zomer van 2025 af is, wordt nu al Hogeschool Inholland gebouwd, waar in het collegejaar 2024-2025 duizenden studenten gaan studeren.
Twee gebouwen
De nieuwbouw bestaat uit twee gebouwen met 767 zelfstandige woningen voor zowel studenten als jongeren, de meeste ongeveer 21 m2 in oppervlakte. Verder komen er enkele grotere groepswoningen voor studenten, ruim 500 m2 aan gemeenschappelijke ruimten, in de vorm van drie "common rooms", en in een van de gebouwen een plint met commerciële ruimten. Een halte van sneltram 26 is ook voor de deur. Die brengt bewoners in tien minuten naar het Centraal Station.Wethouder van Dantzig: "Dit soort gemeenschappelijke ruimtes zijn de toekomst: je deelt faciliteiten om te recreëren en elkaar te ontmoeten. Buurtbewoners zijn hier ook welkom. En studenten geven een wijk een stadse en levendige sfeer."
In de zogenoemde common rooms zijn onder meer keukenvoorzieningen, zodat jongeren er samen kunnen eten, een drankje drinken en even kunnen bijpraten.
Duurzaam
De Sluisbuurt wordt een duurzame en groene woonwijk en ligt op de kop van Zeeburgereiland in het IJ. Net als de rest van de wijk worden de twee DUWO-gebouwen duurzaam. Voor de nieuwe wijk gelden forse eisen op het gebied van duurzaamheid, natuur en ecologie. Bouwbedrijf BAM houdt daar tijdens de bouw al rekening mee, door bijvoorbeeld zoveel mogelijk elektrisch materieel, herbruikbare bouwmiddelen en een energieneutrale bouwkeet in te zetten.Het complex wordt aangesloten op het warmtenet. Afval verdwijnt via een systeem voor ondergrondse afvaltransport. De bebouwing wordt voorzien van nestkasten voor vogels, groene gevels en daken tegen hittestress. Het gebied wordt autoluw en er valt straks veel te wandelen, fietsen en sporten, bijvoorbeeld op de dijken bij het Sluispark, met uitzicht op het IJ. De stoepen aan de zonzijde worden daar breder gemaakt.