AMSTERDAM - In Amsterdam zijn de afgelopen drie jaar veertien slimme blauw-groene daken aangelegd, samen goed voor 12.683 vierkante meter, waarop meer dan 650.000 liter water kan worden opgevangen. Van de veertien daken liggen er zeven op complexen van corporatiewoningen, vijf op particuliere panden en op twee daken zijn innovatielabs ingericht. In de Oosterparkbuurt zijn vijf blauw-groene daken aangelegd, samen goed voor meer dan 5.100 vierkante meter. Het dak op het Koninklijk Instituut voor de Tropen is met 2.110 vierkante meter het grootst.

Op de slimme blauw-groene daken wordt water onder het groen opgeslagen en vastgehouden of juist geloosd, gebaseerd op de weersvoorspelling. De slimme daken zijn in een netwerk verbonden en het onderzoek van de afgelopen jaren heeft aangetoond dat deze slimme blauw-groene daken kunnen helpen bij het verminderen van wateroverlast op straat. Ook zorgen de daken voor koeling: ze blijven in de zomer koeler dan bitumen of grind.

Wethouder Jakob Wedemeijer (Openbare Ruimte en Groen): "Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op extremer weer als gevolg van klimaatverandering. We zien elk jaar weer periodes van extreme regenval of juist droogte en hitte. In grote steden hebben we daar sneller last van omdat het daar al gauw een paar graden warmer is dan daarbuiten, en het water moeilijker wegloopt. Met dit project gebruiken we in een keer een enorme oppervlakte op de Amsterdamse daken en het is goed om te zien dat nu ook de mensen die geen eigen huis bezitten, kunnen profiteren van de voordelen van deze daken."

Het project is afgerond, maar het onderzoek naar de werking van de daken loopt door. Na de presentatie van het onderzoekrapport zal worden gekeken of het project nog verder kan worden uitgebreid.

Project 'RESILIO'
RESILIO staat voor 'Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops', een samenwerking tussen Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, Hogeschool van Amsterdam, Vrije Universiteit, Stadgenoot, de Alliantie, Lieven de Key en de gemeente Amsterdam. Het RESILIO-project is grotendeels gefinancierd vanuit uit het UIA-programma (Urban Innovative Actions) van de Europese Unie.

Klimaatadaptatie
De gemeente onderzoekt hoe de stad zo goed mogelijk beschermd kan worden tegen extremer weer als gevolg van het veranderende klimaat. Steden zijn kwetsbaar voor extreme hitte, droogte en regenval. Het kan bij warm weer in de stad wel zes graden warmer zijn dan daarbuiten, omdat steen hitte vasthoudt, maar regenwater kan in bebouwd gebied ook minder goed in de grond wegzakken. Daarom wordt er in verschillende grote projecten geëxperimenteerd met waterbeheer: water wordt opgeslagen op daken, onder wegen, bermen, tramrails en ook onder sportvelden. Het opgeslagen regenwater kan op momenten van hitte en droogte helpen de stad te verkoelen.