AMSTERDAM - Het college van B en W wil dat Amsterdammers in alle wijken in aanraking kunnen komen met kunst en cultuur. Daarom presenteert het college een nieuw broedplaatsenbeleid. Daarin wordt voorkeur gegeven aan lokale organisaties, actief samengewerkt met maatschappelijke programma’s en culturele instellingen, en wordt 600.000 euro vrijgemaakt voor programmering in broedplaatsen. Ook moeten de broedplaatsen toegankelijker worden voor kunstenaars, met name uit Zuidoost, Nieuw West en Noord, die in bestaande broedplaatsen sterk ondervertegenwoordigd zijn, en voor kunstenaars met een mbo- achtergrond. De nadruk van het broedplaatsenbeleid 2023-2026 ligt op broedplaatsen die niet alleen werkruimtes bieden, maar ook ruimte geven aan kunstenaarschap, maatschappelijke initiatieven en (nacht)programmering.

Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur): “Broedplaatsen vormen het kloppende hart van de bruisende kunst- en creatieve scene in Amsterdam. Ze zijn essentieel voor het ondersteunen en bevorderen van de artistieke vitaliteit van onze stad, omdat ze makers in staat stellen om ateliers, werkplaatsen, en repetitieruimten te huren tegen betaalbare tarieven, zodat zij zich kunnen richten op hun artistieke praktijk, in plaats van zich zorgen te maken over hoge huurprijzen in een steeds duurder wordende stad. Met het nieuwe Atelier- en Broedplaatsenbeleid werkt het college aan een broedplaatscultuur die de volledige rijkdom op het gebied van kunst en cultuur in de stad weerspiegelt, en waarin zoveel mogelijk Amsterdammers de kans – maar vooral ruimte – krijgen om hun artistieke en creatieve potentieel te verwezenlijken.”

Toegankelijke broedplaatsen met meer ruimte voor jonge makers

Op veel plekken in de stad, maar vooral in de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost, zijn veel getalenteerde kunstenaars en creatieven, maar een groot deel daarvan heeft moeite om een goede plek te vinden. Broedplaatsen zoals ACTA, De Kazerne, Bajesdorp, Lycka, de Rietwijker en Tigola 85 zijn nu al creatieve centra met een grote betekenis voor hun omgeving. Ze werken niet alleen samen met de omliggende buurt, maar trekken ook veel onontdekt talent aan. Om plek te maken voor de nieuwe generatie kunstenaars past het college de toetsingscriteria op kunstenaarschap aan, zodat meer mensen zich uitgenodigd voelen om deel te nemen. Het nieuwe broedplaatsenbeleid draagt bij aan de ambities uit het Hoofdlijnen Kunstenplan 2025-2028, gericht op een lokaal, nationaal en internationaal kunst- en cultuurklimaat in Amsterdam.

Broedplaatsen

Op dit moment zijn er in de MetropoolRegio Amsterdam ruim tachtig actieve broedplaatsen ondersteund door de gemeente Amsterdam. In deze broedplaatsen bevinden zich ongeveer 1.700 ateliers voor CAWA-creatieven , nog eens 1.700 voor de verdere creatieve sector en ruim 100 woonwerkateliers. Daarnaast zijn er ongeveer 400 individuele ateliers, ongeveer 350 atelierwoningen en bijna honderd kunstenaarswoningen beschikbaar. Ongeveer de helft van de broedplaatsen is permanent, de andere helft is tijdelijk.