Wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting): “Wonen is een basisbehoefte. Om gezond en fijn te kunnen wonen, is het belangrijk dat je woning past bij je situatie. In de Amsterdamse sociale huurwoningen wonen bijvoorbeeld 12.000 gezinnen in een te klein huis, waardoor de kinderen geen plek hebben om huiswerk te maken. Als mensen makkelijker kunnen doorstromen naar een andere woning, komen er ook weer huizen vrij die beter passen bij wat andere mensen nodig hebben.”
Uitbreiding verhuisregelingen
De verhuisregeling van Groot naar Beter wordt flink uitgebreid. De regeling maakt verhuizen aantrekkelijker voor meer huishoudens die een nieuwe passende woning zoeken en een grote woning achterlaten.
Huishoudens die gebruik maken van de regeling krijgen voorrang bij het zoeken van een nieuwe woning én behouden hun huidige huurprijs. Dat betekent dat als de huur van de nieuwe woning hoger is, die huur wordt aangepast naar de hoogte van de huur voor de woning die ze achterlaten.Nieuwe subsidieregeling Passend Wonen
Amsterdammers die gebruik maken van de verhuisregeling van Groot naar Beter krijgen een verhuisvergoeding. Deze vergoeding wordt ook beschikbaar voor mensen die niet in aanmerking komen voor de regeling van Groot naar Beter. Daarom komt er een nieuwe subsidieregeling Passend Wonen.
Hulp en ondersteuning op maat
Meer huishoudens die willen verhuizen kunnen gebruik maken van intensieve begeleiding en ondersteuning op maat, ook in het middensegment en in de koopsector. De gemeente breidt de inzet van doorstroomcoaches uit en biedt een uitgebreid pakket aan ondersteunende maatregelen aan, variërend van financieel advies en hulp bij het opruimen van een woning tot praktische hulp bij verhuizing. Doorstroomcoaches worden ook ingezet om huishoudens die nog in een rolstoelwoning verblijven, maar die niet meer nodig hebben, te ondersteunen om een andere passende woning te vinden.
Woningruil makkelijker maken
Woningruil kan een goede manier zijn om twee huishoudens aan een passende woning te helpen. Door ingewikkelde regels lukt het echter te vaak niet om de ruil ook echt te realiseren. Daarom gaan corporaties hun regels harmoniseren en zetten zij zich in om belemmeringen weg te nemen.
Onderzoek naar wat er nog meer nodig is
Het college verwacht dat bovengenoemde acties concreet effect gaan hebben, maar wil in het komende jaar ook onderzoeken wat nodig is om grotere stappen te zetten in het op gang brengen van de doorstroming. Zo start er een pilot waarbij 25 huishoudens met een verhuiswens intensief bij hun zoektocht begeleid worden. De knelpunten en obstakels waar zij tegenaan lopen, worden in beeld gebracht.