AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsbestuur wil de kwaliteit van het groen in parken verbeteren en parken toegankelijk houden voor huidige en toekomstige bewoners. Zo komen er in verschillende parken meer bomen en planten, worden parken met elkaar verbonden en krijgt Zuidoost een nieuw pierenbadje.

Wethouder Melanie van der Horst (Groen en Openbare Ruimte): “Op warme, zomerse dagen vinden duizenden Amsterdammers verkoeling in de parken. Daarom is het belangrijk dat we daarin blijven investeren. Zodat Amsterdam een fijne plek blijft om te wonen.”

Verschillende projecten door de hele stad

Ieder natuurgebied of stadspark draagt op een andere manier bij aan de leefbaarheid van de stad. Dat betekent dat iedere plek een andere aanpak vraagt. In stadsparken zorgt de gemeente voor goede verblijfsplekken en wordt geïnvesteerd in biodiversiteit en klimaatbestendigheid.

  • In het Nelson Mandelapark in Zuidoost komt een pierenbadje. Samen met de 170 extra bomen die in het park komen wordt het park zo een fijnere plek op warme dagen. Het Brasapark en het Nelson Mandelapark worden beter op elkaar aangesloten, waardoor er een beter groennetwerk ontstaat. Er komt er meer beplanting en het fietspad aan de westkant wordt verbeterd, zodat er in het midden meer ruimte ontstaat om te spelen en sporten.
  • In het Schellingwouderbreekpark in Noord worden de problemen met het hoge waterpeil aangepakt waardoor de wateroverlast na hevige regenval afneemt en er komen meer planten in het park te staan. Ook komt er meer ruimte om te spelen, sporten en bewegen.
  • Ook het Baanakkerspark in Noord krijgt meer planten en betere voet- en fietspaden.
  • Op het Frederiksplein komt een stadspark. In het gebied rondom het bankgebouw (

    Westeinde, Sarphatistraat en Oosteinde)

    komen meer planten te staan, er komen 56 bomen bij en er komt meer ruimte om te wandelen. In totaal is er in het gebied straks zo’n 6000 vierkante meter groen.
  • Vanaf het Julianaplein tot en met Nemo wordt er flink vergroend met het project Knowledge Mile Park. Er komen meer groene plekken langs wegen, meer ruimte voor bomen en de groene stukken worden beter met elkaar verbonden. Ook worden er meer verschillende planten geplaatst en wordt de straat zo biodiverser en klimaatbestendiger.
  • De verbinding tussen de Amstelscheg en de Diemerscheg wordt verbeterd. Er komen ecologische oevers en broedplaatsen voor verschillende dieren. Ook komen er betere wandelpaden waardoor bezoekers van de natuur kunnen genieten.
  • De oevers van de vogeleilanden Sloterplas en de ondiepe stukken water worden beplant met waterplanten om zo de waterkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren. Daarna komen de iepen weer terug die eerder vanwege de iepenziekte gekapt moesten worden.

Strategisch Huisvestingsplan (SHP) Bovenwijks Groen

Tussen 2023 en 2028 is 60 miljoen euro beschikbaar voor tal van groene projecten in de stad. De afgelopen jaren is al drie keer een groot deel van dit budget verdeeld. Met dit besluit wordt het laatste deel van het geld verdeeld, zodat het volledige bedrag voor 2028 kan worden geïnvesteerd in het vergroenen van de stad.