AMSTERDAM - Basisschoolleerlingen van groep 5 tot en met 8 kunnen meespelen in het Wijktalentorkest. Wie begint, hoeft nog niets te kunnen, en kan een instrument lenen. En als een ander instrument beter bevalt, is dat ook goed.


In Amsterdam zijn er 9 wijktalentorkesten. Stichting Leerorkest is de organisator. In Nieuw-West is Dick Verhoef de coördinator. Bij deze repetitie is hij gastdirigent. De kinderen moeten alvast wennen aan het spelen met een dirigent. Op woensdagmiddag 17 juni treden ze namelijk met alle wijktalentorkesten – zo’n 200 kinderen - op in Het Concertgebouw. Samen met een koor van 300 kinderen en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Maar ook met de beroemde zangeres Tania Kross en harpist Remy van Kesteren. En met… o nee, dat is nog niet zeker, dus dat blijft nog even geheim.

Veel applaus
De kinderen oefenen elke maandagmiddag in OBS De Globe in Osdorp. Er zijn muziekdocenten bij om hen te helpen. Nedda zet het riet op haar klarinet: “Zonder het riet krijg je geen geluid.” Ze speelt een half jaar klarinet. Nora al 2 jaar. Zij heeft al vaker opgetreden. “Iedereen heeft een eigen geluid, en als we samen spelen wordt het echt heel mooi.” Dat vindt Adam ook, hij speelt trompet. “Ik heb al 2 keer in het Leo Polakhuis gespeeld, en ook een keer in de bibliotheek. Dat is heel leuk.” Walid speelde ook trompet, maar is overgegaan op de bariton. Die is groter en klinkt lager. “Je moet diep ademen, dat is soms een beetje zwaar.” Hij kijkt uit naar het optreden in Het Concertgebouw. “Er komt heel veel publiek, en we gaan heel veel applaus krijgen.”

Verrijking
"Muziek maken doet iets met je", vertelt Verhoef voordat de repetitie begint. "Helemaal als je samen muziek maakt. Je moet samenspelen en dus samenwerken, je moet luisteren, en je moet een klein beetje discipline hebben. Ik geef zelf ook les. Een leerling zei een keer na een jaar les: ‘het rekenen gaat veel beter’. We horen vaker dat muziekles bij kinderen positieve bijeffecten heeft op andere leervlakken. Je kunt veel kwijt in muziek maken, en je krijgt er ook zelfvertrouwen door. Zeker op jonge leeftijd. En muziek integreert natuurlijk. Dat de kinderen door hun optreden in het Leo Polakhuis in contact komen met senioren, vind ik heel bijzonder. En de mensen daar vinden het natuurlijk ook prachtig. We doen veel optredens, op veel plekken. Je ziet de kinderen gewoon opbloeien. Als ze het leuk hebben komt dat over op het publiek. En als ze applaus krijgen… dat doet echt iets.”

Breed repertoire
Het repertoire is breed. Niet alleen klassieke muziek, maar ook bigband. Er is wel eens een rap gemaakt, en voor een elektrische bas of een drumstel is ook plek. Verhoef: “We laten de kinderen overal van proeven. We hebben ook een popband, de Lelyband. Maar op 17 juni in Het Concertgebouw richten we ons op de symfonische instrumenten.” Verhoef is nu anderhalf jaar coördinator. “Ik probeer een geheel te maken van alle wijktalentorkesten. Ze oefenen allemaal op zo’n 3 stukken, zodat ze spontaan samen kunnen spelen. En ze krijgen ook dezelfde oefeningen. Die zijn snel onder de knie te krijgen. De kinderen denken dan al snel: ‘o, maar dat is leuk om te doen!’ Het is fantastisch om te zien hoe leergierig de kinderen zijn, en hoe snel ze zich ontwikkelen."


Over 10 jaar
“We hopen dat kinderen na het Wijktalentorkest doorstromen naar andere amateurgezelschappen. Dus we leggen connecties met andere orkesten. Ik wil over 10 jaar kinderen van hier in bijvoorbeeld het studentenorkest van de VU zien. Er zijn al kinderen die dat doen, maar dat moet nog ietsje meer. Daar zijn we heel hard mee bezig.”MeedoenHet Wijktalentorkest is toegankelijk voor alle kinderen van groep 5 tot en met 8. Met een Stadspas kan het Wijktalentorkest gratis zijn. En als de kosten een drempel zijn: neem vrijblijvend contact op.
www.leerorkest.nl/wijktalentorkest