Wethouder Dirk de Jager (Duurzaamheid): “Bewoners kunnen heel veel zelf. Ze hebben dan ook een belangrijke rol in de energietransitie. Daar waar mogelijk maken wij graag gebruik van hun kracht en expertise. Als overheid leren wij waar een bewonersinitiatief tegenaan loopt, hoe deze nieuwe technologie werkt en hoe je een warmtenet maakt in een historische omgeving. Dat zijn voor ons heel belangrijke lessen.”
Ted Zwietering (KetelhuisWG): De lening en subsidie zijn een onmisbaar onderdeel van de ondersteuning vanuit de gemeente voor de uitvoering van het buurtwarmtenet. Dankzij deze financiering kunnen we een betaalbare, lokale en duurzame energievoorziening realiseren voor bewoners.”
KetelhuisWG is een door bewoners gerunde energiecoöperatie die een duurzaam buurtwarmtenet ontwikkelt, dat wordt gevoed door restwarmte uit water (aquathermie). Ze zijn koploper en pionier in de warmtetransitie. Voor zowel de Amsterdamse als voor de landelijke warmtetransitie is het project van KetelhuisWG van belang. Dat komt omdat het de eerste energiecoöperatie is die op deze schaal en met deze duurzame techniek in de historische buurt, het Wilhelmina Gasthuisterrein in Amsterdam West, een warmtenet gaat aanleggen.
Het landelijk toonaangevende project dient als inspirerend voorbeeld voor andere energiecoöperaties en biedt waardevolle praktijkervaring waarmee een basis wordt gelegd voor verdere opschaling van aquathermie in de waterrijke stad die Amsterdam is en voor beleidsontwikkeling rondom energiecoöperaties. Dat zijn belangrijke voorwaarden van de gemeente voor het verstrekken van deze lening. Een belangrijke les in dit project is dat de samenwerking tussen de overheid en bewonersinitiatieven vraagt om durf en een vernieuwende aanpak. Dat geldt overigens niet alleen voor de gemeente, maar ook voor samenwerkingspartners woningstichting Stadgenoot en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV).
De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk om het project te ondersteunen en financieel bij te dragen zodat de kosten voor warmte betaalbaar blijven.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei werkt aan een landelijk fonds om de financierbaarheid van collectieve warmtenetten te verbeteren. Het project van KetelhuisWG komt te vroeg om daar gebruik van te kunnen maken. Met deze lening wil de gemeente Amsterdam een overbrugging bieden zodat de uitvoering van het buurtwarmtenet door kan gaan en de tarieven voor bewoners betaalbaar blijven. Daarmee kunnen gelijktijdig waardevolle ervaringen worden opgedaan voor de oprichting van een toekomstig nationaal waarborgfonds. KetelhuisWG kreeg de afgelopen jaren al meerdere keren geld uitgekeerd uit de subsidie van het programma Proeftuinen Aardgasvrije Wijken (PAW). Het doel van deze rijksmiddelen is om gebouwen op het WG-terrein aardgasvrij te maken en te leren hoe een buurtgerichte aanpak kan worden ontwikkeld en opgeschaald.