AMSTERDAM - Nu het COVID-19 virus er sinds maart al voor zorgt dat het Amsterdams nachtleven stil staat, en clubs nog steeds haar deuren gesloten moeten houden, is het nu echt één voor twaalf. Nadat een noodkreet van verschillende Amsterdamse clubs in de zomer niks opleverde, is het volgens Cesar van Rooij, voorzitter van de JOVD Amsterdam, tijd voor een prioriteiten-check voor de gemeente Amsterdam: ‘houd je niet bezig met betuttelende politiek zoals mensen vertellen of ze wel of niet kerstverlichting aan hun huis mogen hangen maar kom in actie en red het Amsterdamse nachtleven!’.


Vanaf maart is het Amsterdamse nachtleven terechtgekomen in een donkere tunnel waarbij het gissen is wanneer, en of, het er eindelijk uit kan komen. Waar bijvoorbeeld restaurants en sportscholen in juni weer hun deuren mochten openen, moest de sector als enige haar deuren gesloten houden. Terwijl clubs hun vaak torenhoge vaste rekeningen moeten blijven betalen, en zien opstapelen tot onbetaalbare hoogtes, staan daar weinig tot geen inkomsten tegenover. De steunpakketten vanuit de overheid zijn voor vele slechts een kleine pleister op een gapende wond.

Dirk Beljaarts, directeur van de Koninklijke Horeca Nederland, gaf in de zomer al aan dat het een realistisch scenario is dat discotheken door deze uitzichtloze situatie uit het Amsterdamse straatbeeld zullen verdwijnen. Ondanks deze kreet en meerdere voorstellen die gedaan zijn door de sector, is de gemeente niet in actie gekomen en heeft het weinig tot geen moeite gedaan om deze ondernemers extra te steunen of enig perspectief te bieden. Van Rooij: ‘Elke ondernemer snapt dat met de huidige cijfers de clubs niet morgen zoals vanouds open kunnen gaan maar als er niks gebeurd zullen sommige deuren helemaal nooit meer open gaan. ‘De gemeente moeten samen met het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) en de Amsterdamse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de tafel gaan en zoveel mogelijk kijken wat wel mogelijk is en concreet kijken naar welke steun op korte termijn water uit de emmer kan halen zodat deze niet overstroomt.

Aan concrete voorbeelden kan men denken aan het kwijtschelden van gemeentebelastingen in het aankomend jaar of een tijdelijke maandelijkse uitkering, afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten, uit te keren zodat clubs hun vaste kosten kunnen blijven betalen. Het wordt tijd dat deze ondernemers zich niet meer vergeten voelen maar juist gezien en gesteund voelen. Ook als we eindelijk het COVID-19 tijdperk achter ons kunnen laten zijn moet het mogelijk zijn om je favoriete uitgaansplekken te bezoeken.

Het Amsterdamse nachtleven maakt een groot deel uit van de identiteit van de stad en geeft haar gezicht kleur. Van Rooij roept de gemeente dan ook op: ‘Kom in actie en voorkom een langzame maar pijnlijke dood van het Amsterdamse nachtleven!