AMSTERDAM - Op 9 april start de gemeente in samenwerking met de Voetgangersvereniging en de kinderraad met het Jaar van de Voetganger. In dit jaar krijgen voetgangers en lopen door de stad extra aandacht. Er is altijd veel aandacht voor fietsers en bijvoorbeeld de discussie over waar auto’s nog mogen rijden. Maar iedereen loopt af en toe door de stad, dus het is minstens zo belangrijk dat voetgangers of mensen met een beperking veilig en prettig door de stad kunnen gaan. Zeker nu de stad steeds drukker wordt en de toegankelijkheid onder druk staat en voetgangers juist de minste ruimte innemen. Samen met belangenverenigingen, Amsterdammers en ondernemers gaat de gemeente aan de slag om voetgangersveiligheid te verbeteren, stoepen vrij te houden en lopen en wandelen te stimuleren.

Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Openbare Ruimte): “Het is heerlijk om door de stad te wandelen en ik hoop dat meer mensen dat gaan doen. Maar dat betekent wel dat we ook meer rekening moeten houden met voetgangers. Bij de gemeente moeten we goed nadenken wat de weginrichting en het plaatsen van objecten op een stoep voor effect hebben op de ruimte voor de voetgangers. Maar ook bijvoorbeeld fietsers en automobilisten die hun fiets of auto even op de stoep zetten, zouden even moeten nadenken of er dan nog wel genoeg ruimte overblijft. Zodat iemand in een rolstoel of met een kinderwagen ook gewoon veilig de stad door kan. En zodat kinderen ruimte hebben om te spelen. Met het Jaar van de Voetganger wil ik zorgen dat hier in de stad blijvende aandacht voor is.”

Activiteiten Jaar van de Voetganger

Het komende jaar zullen er verschillende activiteiten georganiseerd worden om aandacht te vragen voor voetgangers. De kinderraad start op 9 april met een eerste sessie van een ‘designathon’, waarin ze nadenken over mogelijke oplossingen om de stad vriendelijker voor voetgangers te maken. Zij presenteren hun advies op 26 juni aan de gemeenteraad. Ook zal er aandacht worden besteed aan stadswandelingen en worden er acties georganiseerd om het wandelen in het zonnetje te zetten. In een aantal drukke straten met volle stoepen wordt samen met de buurt gekeken naar oplossingen om meer ruimte vrij te maken. Met ouderen en mensen met een beperking wordt gekeken naar wat er nodig is om de straat voor hen meer toegankelijk te maken.

De Voetgangersvereniging Nederland verheugt zich erop om samen met de gemeente projecten te gaan doen. Rogier Noyon: “Ik ben blij met de aandacht die de voetgangers dit jaar zullen krijgen, want die aandacht is niet vanzelfsprekend. Dikwijls worden voetgangers alleen als verkeersdeelnemers gezien, en dan komen ze op de laatste plaats. Maar lopen in de stad is niet alleen een manier om van A naar B te komen, het is zoveel meer: slenteren, om je heen kijken, een praatje maken, van de stad genieten, mensen ontmoeten, spelen. Wij willen dat iedereen hier meer aandacht voor heeft. Niet alleen de gemeente, maar ook automobilisten en fietsers. Wij hopen dat het Jaar van de Voetganger daarvoor gaat zorgen."