Wethouder Sofyan Mbarki (Sport en Bewegen): “Deze commerciële voetbalscholen vragen enorme bedragen en ‘handelen in voetbaldromen’: jonge spelers worden soms alleen opgesteld bij een wedstrijd als ze meedoen met een voetbalschool. Ook wordt er soms (veel) extra geld gevraagd voor toernooien en of voor activiteiten bij een profclub die in de praktijk niet veel voorstellen. De vereniging is dé plek waar jonge Amsterdammers veilig en laagdrempelig kunnen sporten, dus als we zien dat voetbalbalscholen de clubs ondermijnen, dan treden we op.”
De afgelopen jaren is het aantal commerciële voetbalscholen in Amsterdam flink gegroeid. Verenigingen hebben hier in toenemende mate last van en worden in sommige gevallen zelfs helemaal overgenomen door een voetbalschool. Commerciële belangen ontwrichten de structuur van verenigingen, bijvoorbeeld doordat plekken in selectieteams kunnen worden gekocht. Bovendien gaat het vaak om voetbalscholen, waar de gemeente geen formele relatie mee heeft. Dit betekent dat ze geen huur betalen en niet voldoen aan de basiseisen voor een veilig sportklimaat, zoals een VOG van de trainers. Het afgelopen jaar heeft de gemeente alle voetbalscholen de mogelijkheid geboden alsnog een veldhuurovereenkomst te sluiten. De voetbalscholen die dit niet hebben gedaan worden vanaf deze week geweerd van de velden.
Meldpunt
Sinds de ondertekening van de Amsterdamse Voetbalagenda zijn er veel verbeteringen zichtbaar. Meerdere voetbalscholen hebben inmiddels een huurovereenkomst met de gemeente gesloten. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met verenigingen, waarin ze zijn gewezen op de risico’s van illegale voetbalscholen en hun verantwoordelijkheid om deze inmenging tegen te gaan. De meeste clubs hebben op basis daarvan gekozen om een andere koers te varen: er is afscheid genomen van een voetbalschool of deze is volledig onder toezicht van het verenigingsbestuur geplaatst. De inrichting van een meldpunt heeft daar mede aan bijgedragen. Omdat signalen over voetbalscholen meestal informeel binnenkomen, heeft de gemeente eerder dit jaar een meldpunt ingesteld voor misstanden en vragen. Daar zijn inmiddels ongeveer zestig meldingen op binnengekomen. Het meldpunt is online te vinden op: amsterdam.nl/meldpuntvoetbal.
Meer opleidingsplaatsen voor beginnende trainers
Een ander onderdeel van de Amsterdamse Voetbalagenda is het creëren van extra opleidingsplaatsen beschikbaar voor beginnende voetbaltrainers en -coaches. Verenigingen kunnen deze cursussen zelf aanvragen. Daarnaast zijn er mbo-opleidingen gestart in samenwerking met het ROC van Amsterdam, waarin studenten breed worden opgeleid tot voetbalcoördinator. Ook zijn er maatregelen genomen om de besturen van verenigingen te versterken.