AMSTERDAM - Café Yente werd ruim drie jaar geleden gesloten omdat je er illegaal zou kunnen gokken. Onterecht, blijkt nu. De eigenaar werd afgelopen week alsnog vrijgesproken en overweegt nu een forse schadeclaim.
In 2015 deed de politie tientallen invallen in Amsterdamse horecazaken die bekend zouden staan als 'sleutelplaatsen' voor criminelen. Agenten stonden plotseling voor de deur en deden uitgebreid onderzoek. Alle aanwezigen werden gecontroleerd. Het idee was om zo de onderwereld te hinderen en daarmee ook de lange reeks liquidaties in de stad. Er werden dat jaar maar liefst 29 vermeende sleutelplaatsen in de stad dichtgetimmerd.
Een daarvan was café Yente. Het koffiehuis op de hoek van de Jan van Galenstraat en Hoofdweg kreeg het onverwachte politiebezoek in september 2015. Opeens stond er een arrestatieteam in het café en werd er onderzoek gedaan naar liquidaties. De controle leverde wat dat betreft niets op, de kleine dertig aanwezigen hadden geen wapens of drugs in bezit. Sterker nog, geen enkele bezoeker had noemenswaardige antecedenten op zijn strafblad. Toch werd het café gesloten. Dat had te maken met een computer die in het koffiehuis stond. Daarmee zou de eigenaar illegaal gokken aanbieden.
Dichtgetimmerd
Op het beeldscherm van de pc stond de website Wettenschwechat.eu open. Via deze website kun je gokken op de uitslagen van voetbalwedstrijden. Naast de pc lag een notitieblokje met codes. Dat zouden nummers van wedtickets zijn. Drie van de aanwezigen verklaarden bovendien dat er inderdaad op voetbalwedstrijden werd gegokt via de computer. Het café moest de deuren sluiten en de eigenaar, die tijdens de inval niet aanwezig was, werd in 2016 door de politierechter tot een taakstraf van 40 uur veroordeeld.
De eigenaar bleef procederen en afgelopen week werd in hoger beroep het vonnis van de politierechter alsnog vernietigd. Zijn advocaat Cem Polat betoogde dat helemaal niet vastgesteld kon worden dat er met de computer werd gegokt. Er ontbrak allerlei randapparatuur, zoals een ticketprinter. Uit digitale sporen zou niet blijken dat er werd gegokt met de pc. En stel er werd wel gegokt, wat maakte de website Wettenschwechat.eu illegaler dan Unibet of Toto?
Fouten bij verhoor
Het gerechtshof ging daar afgelopen week in mee. Elke computer en smartphone kan namelijk verbinding maken met de website in kwestie. Je hebt er alleen een internetverbinding voor nodig. 'Daarmee zouden in het huidige tijdsgewricht heel veel bedrijven en instellingen onder het bereik van de strafbepaling kunnen worden gebracht', meent het gerechtshof. De wetgeving is te onduidelijk.
Daarnaast lijken er fouten te zijn gemaakt bij het horen van de getuigen, die in eerste instantie verklaarden dat er inderdaad gegokt werd via de computer. Een van hen sprak geen Nederlands maar werd zonder tolk verhoord, een andere verklaring bleek niet ondertekend door de verbalisant en getuige. In hoger beroep verklaarden deze drie getuigen net als overige aanwezigen indertijd dat er niet gegokt werd.
Schadeclaim
'Toch kiest de gemeente ervoor die drie en niet de anderen te geloven. Allemaal verklaren ze onder druk te zijn gezet door de politie. Maar nog kwalijker: een getuige blijkt nooit te zijn gehoord en zegt dat iemand zich heeft voorgedaan als hem', zegt Polat. De advocaat noemt het 'verontrustend om in hoger beroep te moeten constateren dat het politieoptreden zeer kwalijk is geweest'.
Zijn cliënt is 'opgelucht dat de rechter eindelijk inziet dat hij onschuldig is'. 'Wij zijn nu aan het onderzoeken wat voor juridische mogelijkheden er voor een schadeclaim zijn', aldus Polat.