Buiteneiland wordt ongeveer net zo groot als het Vondelpark, met ruimte voor natuur, sport en recreatie. Er komen waarschijnlijk geen woningen. Dit besluiten we pas later. Als er wel woningen op komen, zijn dit er maximaal 500.
Zo ziet het eiland er nu uit
Het eiland is nu nog niet veel meer dan een badkuip met water met in het midden een tijdelijke weg waar vrachtwagens en kranen overheen kunnen. Je kunt het al zien liggen vanaf de overkant van de IJburgbaai op de Bert Haanstrakade. Buiteneiland is ergens tussen 2045 en 2050 klaar.
Meedenken over de plannen
Bewoners uit de buurt en andere belanghebbenden kunnen meedenken over hoe het eiland eruit gaat zien. Waarover mensen mee mogen denken en op welke manier, maken we later bekend. Hiervoor starten we tegen die tijd participatietrajecten.
Hergebruik van waardevolle grond
De dijk rondom het eiland is aangelegd met zand uit het IJmeer. We gebruiken grond uit de stad om het eiland te vullen. Er blijft altijd veel grond over bij het graven van bijvoorbeeld parkeergarages, riolen en kabels en leidingen. Deze grond is waardevol en schaars. Daarom gaat de gemeente hier al ruim 30 jaar zorgvuldig mee om.
Gebruik van licht verontreinigde grond
Grond in Nederland is vaak niet helemaal schoon, door bijvoorbeeld oude bouwmaterialen of kunstmest. Daarom wordt grond altijd onderzocht op kwaliteit: schoon, licht, matig of sterk verontreinigd. Volgens het RIVM en de Omgevingsdienst Noorzeekanaalgebied kan zowel schone als licht verontreinigde grond veilig worden hergebruikt. Die hebben we allebei nodig om het eiland op tijd te kunnen ophogen. In Amsterdam gebeurt dit al jaren, maar nog nooit voor een heel eiland. Daarom is onafhankelijk onderzocht of licht verontreinigde grond risico’s oplevert voor waterkwaliteit. De conclusie is dat het veilig is. De gemeente wacht nog op een vergunning. Tot die tijd gebruiken we alleen schone grond.
Circulaire stad
Met de aanleg van Buiteneiland zet Amsterdam opnieuw een stap richting een duurzamere en circulaire stad. Bewoners van IJburg kunnen de ontwikkeling van dichtbij volgen en in de toekomst genieten van een nieuw stukje natuur en recreatie vlak bij huis.