AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam realiseert 120 tijdelijke, gesubsidieerde banen als buurtmedewerker voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de stadsdelen Zuidoost, Noord en Nieuw-West. Het doel is dat mensen zich kunnen ontwikkelen en doorstromen naar regulier betaald werk. Het gaat om werkzaamheden waar in de stadsdelen behoefte aan is, bijvoorbeeld om de openbare ruimte schoon en veilig te houden of in de zorg. Het zijn taken waar werkzoekenden uit deze stadsdelen eenvoudig mee kunnen starten. De gemeente Amsterdam stelt 7,3 miljoen euro beschikbaar voor de banen. Vanaf 1 maart 2025 kunnen werkgevers een tweejarige subsidie aanvragen om buurtmedewerkers in te kunnen zetten.
Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken): “Niet iedereen kan zijn weg vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Dat is jammer, want werken is een middel om rond te komen en een manier om je talenten te benutten, je eigenwaarde te herontdekken en om bij te dragen aan de maatschappij. Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden als buurtmedewerker, maken we de stap naar betaald werk eenvoudiger. In een baan in hun eigen buurt kunnen mensen zich ontwikkelen en zelfvertrouwen opbouwen. Zo zorgen we dat iedereen mee kan doen in onze samenleving en de stap kan zetten naar een betere toekomst.”
Banen als buurtmedewerker
Met een baan als buurtmedewerker kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laagdrempelig nieuwe ervaringen opdoen, verbeteren ze hun vaardigheden en verdienen ze een eigen inkomen. Dit verkleint de stap naar een volgende baan. De banen als buurtwerker zijn gericht op werkzaamheden die in deze stadsdelen nodig zijn, bijvoorbeeld om de openbare ruimte schoon en veilig te houden, ondersteuning in de zorg of kinderopvang, werk in buurtkeukens of andere lokale initiatieven. De stadsdelen, maatschappelijke organisaties en informele netwerken in de buurten bepalen samen waar behoefte aan is.Tijdelijke subsidie
Werkgevers die een baan als buurtmedewerker willen realiseren, kunnen vanaf 1 maart 2025 een subsidieaanvraag indienen bij de gemeente Amsterdam. De subsidie wordt voor een periode van twee jaar per baan verstrekt. Met deze subsidie kan een (beoogd) werkgever de begeleiding en praktische zaken als kleding bekostigen. Ook kan de werkgever aanspraak maken op loonkostensubsidie en jobcoaching.