AMSTERDAM - Jammer, jammer, jammer: veel Amsterdamse historische winkelpuien verdwenen achter rolluiken, reclameborden of werden gewoon bruut gesloopt. Maar het goede nieuws is: er is subsidie om historische puien weer zichtbaar te maken of om te restaureren. Aanvragen vóór eind februari, graag. Dank u wel.

Vanaf ongeveer 1850 kwamen er luxe winkels in Amsterdam. Winkels zoals juweliers, antiekzaken en mooie kledingzaken. Om mensen te trekken, maakten winkeliers hun winkelpui met etalages mooi. En dit wil Amsterdam weer zien.

Flanerende Amsterdammers
In bijvoorbeeld de Utrechtsestraat, Leidsestraat, Rozengracht, Haarlemmerstraat, Van Woustraat, PC Hooftstraat en Kinkerstraat werden oudere gevels omgebouwd tot prachtige blikvangers. En dat ging van neoclassicisme, neorenaissance en jugendstil, naar de Amsterdamse School, art deco en functionalisme. Zo heten die architectuurstijlen. Het werkte, want Amsterdammers gingen massaal op straat flaneren.

Amsterdam wil deze puien terug

Amsterdam heeft vele fraaie historische winkelpuien, niet alleen in het centrum maar ook daarbuiten. Wat een schoonheid en genot! Maar helaas: Vaak kwijnen historische winkelpuien nu weg achter betimmeringen, luifels, platen en reclameborden. Amsterdam wil deze puien terug.

Van Wou en Kinkerstraat
Een recente bouwhistorische inventarisatie in de Van Woustraat en in de Kinkerstraat liet zien dat daar nog tientallen puien in aanmerking komen voor een opknapbeurt. Het gaat dan om bijvoorbeeld decoratieve gevelonderdelen, stoepen, gevelstenen en historische gevelreclames, maar ook het herstel van interieuronderdelen, zoals binnenbetimmeringen en winkelkasten of gedecoreerde plafonds.

Subsidie aanvragen
Eigenaren en huurders van winkels kunnen subsidie aanvragen om hun historische pui of winkelinterieur te herstellen. Om op tijd te zijn voor de afhandeling van de subsidieaanvraag moet de aanvraag voor eind februari 2019 zijn ingediend. Houd er rekening mee dat u in sommige gevallen een verleende omgevingsvergunning nodig heeft. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld totdat het subsidieplafond is bereikt.

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Monumenten en Archeologie via 020-2514900 of een e-mail sturen naar erfgoed@amsterdam.nl.