AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt samen met de Europese Unie een half miljoen euro subsidie beschikbaar aan particulieren die slimme blauw-groene daken aan willen leggen. Met deze subsidie kan er 2.000 vierkante meter extra blauw-groen dak worden aangelegd op gebouwen van particulieren, naast de 10.000 vierkante meter die met het project RESILIO op daken van sociale huurwoningen wordt aangelegd. Deze daken dragen bij aan de voorbereiding van de stad op extremere weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering.


De slimme blauw-groene daken hebben een onderling verbonden systeem van waterberging, waarmee de wateropslag en -afgifte worden aangepast aan het weer. Bij hevige regenval wordt het water opgevangen, zodat het riool niet overbelast raakt, en bij droogte wordt het water juist vrijgegeven zodat het kan verdampen en de planten op het dak voldoende water krijgen.

Wethouder Laurens Ivens (Openbare Ruimte en Groen): “We moeten zorgen dat we alle beschikbare ruimte benutten om de stad te beschermen tegen extreme hitte, droogte en regen. In grote steden als Amsterdam kan het op warme dagen wel zes graden warmer zijn dan in de rest van het land en regenwater loopt moeilijker weg door de bebouwing. We hebben 12 vierkante kilometer aan plat dak in Amsterdam, genoeg ruimte voor groen en waterberging, om te zorgen voor een leefbare stad.”

De subsidie is bedoeld voor particulieren met een dak van minstens 200 vierkante meter, omdat vanaf die oppervlakte het grootste effect van de slimme waterberging wordt bereikt. Afhankelijk van de kosten kan tot 75% worden vergoed.

RESILIO
Met het project RESILIO wordt in Amsterdam 10.000 vierkante meter aan slimme blauw-groene daken aangelegd op sociale huurwoningen. Er is al getest met een proefopstelling op het Marineterrein. In april wordt het eerste dak aangelegd op een gebouw van de Hogeschool van Amsterdam en vanaf augustus op woningen van de woningcorporaties. RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops’, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, Polderdak, Rooftop Revolution, de Hogeschool van Amsterdam, de Vrije Universiteit, Stadgenoot, Ymere, De Key en Consolidated.