AMSTERDAM - Voor het Baxter Building aan het Mr. Visserplein is een grote geveltuin aangelegd. De tuin is drie keer zo breed én twee keer zo diep als gebruikelijk. De gemeente werkt mee aan dit groene initiatief en verzorgt de aanleg van de tuin.

“De bodem van Amsterdam is opgehoogd met meters zand,” vertelt Tanja van der Knoop. Met haar stichting Green City Buzz is zij verantwoordelijk voor de inrichting en beplanting van de nieuwe geveltuin. “We graven een laag van 60 centimeter af, twee keer zoveel als normaal. Door die ruimte te vullen met onkruidvrije en verrijkte grond, creëren we een rijk bodemleven en ontstaat er een echt ecosysteem. Zo geven we de beplanting een goede start.”

Geen kasplantjes
De geveltuin loopt langs de hele voor- en zijgevel van het Baxter Building, op de Muiderstraat en om de hoek in de Rapenburgerstraat. Bij elkaar is de tuin 80 meter lang en 1.20 meter breed, het drievoudige van een gewone geveltuin. Er komen 152 verschillende soorten planten in te staan, van zoethout tot de Iris germanica. “We gebruiken geen planten die uit de kas komen. Dat ziet er misschien mooi uit op de foto’s van de opening, maar die planten zijn minder sterk dan wanneer ze van het land komen.”

Bloeiseizoenen
“In de keuze voor de beplanting kijken we goed naar de afwisseling in de bloeiseizoenen. Elke week staat er weer een nieuwe plant in bloei. Dat begint al in januari of februari en gaat het hele jaar door.” Er is bij de beplanting gekozen voor de kleuren zilver, zachtblauw en roze. “Dat past bij de plek en bij het gebouw. Daarnaast kijken we ook naar wintersilhouetten en interessante zaad- en vruchtdozen om de geveltuin verrassend te houden. Het gebouw staat op een hoek, dus niet alle planten staan in de volle zon. Aan de kant van de Rapenburgerstraat staan daarom planten die geschikt zijn voor halfschaduw.”

Onderhoud
De aanleg van de nieuwe geveltuin wordt deels betaald vanuit een groensubsidie. De inrichting, beplanting en het onderhoud komen voor rekening van het Baxter Building. “Aan het onderhoud van de tuin komen straks nauwelijks hoveniers te pas. De mensen van Baxter Building gaan hun geveltuin deels zelf onderhouden. Wij begeleiden ze daarbij en gaan ze leren hogeschooltuinieren.”

Knowledge Mile Park
Het Baxter Building ligt vlakbij het Knowledge Mile Park. Knowledge Mile Park loopt van het Amstelplein, de Wibaut- en Weesperstraat via de Valkenburgerstraat helemaal door tot de IJtunnel. In samenwerking met de buurt wordt de Knowledge Mile getransformeerd tot een stadsstraat waar ruimte is voor innovatie en ontmoeting en waar je samen prettig woont, werkt en verblijft. Het begint met kleinschalige vergroening zoals deze geveltuin van het Baxter Building, uiteindelijk moet het gebied stap voor stap getransformeerd worden in een groene en duurzame stadsstraat.