AMSTERDAM - Scholen, bedrijven en vrijwilligers uit de gemeente Amsterdam staan in de startblokken voor de derde editie van de Amsterdam Cleanup Day. Gaat het dit jaar lukken? Wordt Amsterdam schoner dan ooit tevoren? Kunnen de wijken in Amsterdam in één dag volledig zwerfafvalvrij gemaakt worden?
Grootste opruimactie van Nederland
Na twee succesvolle edities waarbij duizenden Amsterdammers met grijpers de stad rond gingen, is de actie uitgegroeid tot de grootste gecoördineerde opschoonactie van Nederland Tijdens de actie doen 4665 scholieren, ouders en leerkrachten, 435 deelnemers uit het bedrijfsleven en 272 vrijwilligers mee wat uiteindelijk neerkomt op 5372 deelnemers in totaal. Iedere klas, ieder bedrijf of groep vrijwilligers ontvangt de benodigde materialen en krijgt een stukje Amsterdam toegewezen.
Schone omgeving heeft veel voordelen
Het doel is niet alleen het schoonmaken van Amsterdam, maar ook het versterken van de gemeenschapszin en het bewustzijn rondom het belang van een schoon milieu bij de deelnemers en de omwonende. Een schone omgeving geeft een gevoel van veiligheid en het bevordert het vestigingsklimaat van bedrijven zo blijkt uit onderzoek. Ook zorgt het opruimen van zwerfafval ervoor dat er minder plastic in het water en de natuur terecht komt. De Amsterdam Cleanup Day valt dit jaar samen met de World Cleanup Day, de jaarlijks wereldwijde opschoondag.
Influencers helpen mee
Niet alleen zetten inwoners van de gemeente Amsterdam zich in. Ook influencer Milan Knol en trashpacker Tijmen Sissing motiveren de Amsterdammers van jong tot oud. De influencers maken een tour langs de stadsdelen. Er wordt met honderden leerlingen gepraat over het onderwerp en er worden nieuwe producten gemaakt van plastic afval in de Cruise 2 Reduce bus.
Samen aan de slag voor een schoon Amsterdam
Stadsdeelbestuurder van Nieuw-West Nazmi Türkkol geeft samen met scholieren, influencers Milan Knol en Tijmen Sissing op vrijdag 20 september het startschot. “Een fijne stad is ook een schone stad. Maar helaas zien we in de praktijk nog veel troep op straat. Dit vraagt om actie vanuit de gemeente, maar ik zie daar ook een rol voor bewoners en ondernemers. Ik vind het daarom fantastisch dat scholieren, ouders, leerkrachten en bedrijven het goede voorbeeld geven en zelf met grijpers aan de slag gaan. Uiteraard doe ik ook mee.”
Elke meter telt!
Tijdens de actie wordt gebruikgemaakt van de atpp Rubbiz, die deelnemers in staat stelt om hun schoonmaak inspanningen vast te leggen en de impact van hun acties te zien. Elke opgeruimde 10m2 draagt bij aan de uitdaging en ondersteunt lokale goede doelen. Voor elke foto van zwerfafval ontvangt het goede doel naar keuze 0,11 euro.