AMSTERDAM - Amsterdammers met een kleine beurs kunnen gratis tweedehands zonnepanelen krijgen. De komende twee jaar wil de Energiebank van de gemeente Amsterdam bij 800 tot 1000 huishoudens hergebruikte zonnepanelen plaatsen. De kwaliteit van de hergebruikte zonnepanelen is goed en ze gaan nog minimaal 15 jaar mee.


Veel zonnepanelen worden verwijderd ver voordat ze niet meer goed zijn: nieuwe panelen leveren hogere opbrengsten op, of daken worden vernieuwd. De oude zonnepanelen zijn nog goed te gebruiken, maar worden nu vaak vernietigd. Energiebank Zon Amsterdam gaat deze zonnepanelen schoonmaken en testen, zodat ze op andere daken kunnen worden geïnstalleerd. Door zonnepanelen te hergebruiken wordt er minder CO2 uitgestoten en worden er minder kostbare materialen gebruikt. In verschillende stappen binnen de keten worden de werkzaamheden uitgevoerd door mensen met een afstand tot arbeidsmarkt.

In Amsterdam hebben tienduizenden huishoudens te maken met ‘energiearmoede’: een te groot deel van hun inkomen besteden ze aan hun energierekening. Woningisolatie en zonnepanelen kunnen bijdragen aan een structurele verlaging van de energielasten van deze huishoudens. Wethouder Zita Pels (Duurzaamheid): “Juist mensen met energiearmoede hebben baat bij zonnepanelen op hun dak. Met dit project zorgen we voor een lagere energierekening voor mensen in energiearmoede, herbruik van kostbare grondstoffen, én werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

De gemeente Amsterdam zoekt op verschillende manieren naar geschikte daken en projecten zodat bewoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening kunnen profiteren. Bijvoorbeeld door aan te sluiten bij een vervolg op de Energiebespaarservice en de samenwerking te zoeken met woningcorporaties en stadsdelen.

Voor de financiering van Energiebank Zon Amsterdam wil de gemeente in eerste instantie gebruik maken van het Klimaatfonds. Tegelijkertijd wordt gekeken hoe de financiering structureel kan worden georganiseerd.