Lood heeft effect op het leervermogen, vooral voor kinderen tot 6 jaar. Daarom is Amsterdam gestart met de ‘lood in de bodem-check’. Wijk voor wijk sturen we bewoners hiervoor een uitnodiging. Liever niet wachten? Vraag dan zelf een bodemcheck aan via onderstaande knop.
Risico
Uit onderzoek van het RIVM in 2015 blijkt dat lood in de bodem een groter risico vormt dan we vroeger dachten. Vroeger wisten mensen niet dat lood gevaarlijk was. Het werd gebruikt door mensen thuis en door bedrijven. Daardoor komt lood op verschillende plekken in de bodem voor. Helaas gaat het niet vanzelf weg. Dus pakken we de grond aan. Inmiddels zijn alle openbare speelplekken, kinderboerderijen, schooltuinen en speelplaatsen van basisscholen en kinderdagverblijven in de stad onderzocht en waar nodig schoongemaakt. Nu zijn de tuinen aan de beurt.
Wijk voor wijk
Amsterdammers met een tuin ontvangen wijk voor wijk een uitnodiging om hun tuin te laten controleren op de aanwezigheid van lood. We zijn hier in september 2022 mee begonnen. We hebben de meeste bewoners in stadsdeel West al uitgenodigd. 670 bewoners hebben zich aangemeld. 400 tuinen zijn onderzocht. 68 van deze tuinen hadden (te veel) lood in de tuin. De aanpak van lood in de tuinen van Amsterdam en Weesp duurt naar verwachting tot eind 2026.
Wanneer ben ik aan de beurt?
We kunnen niet zeggen wanneer u aan de beurt bent. Dit hangt onder meer af van het aantal aanvragen voor bodemchecks in de verschillende buurten. Wel is de volgorde van de buurten en stadsdelen bekend. Kijk hiervoor op Planning lood in de bodem check.
Het onderzoek
Het onderzoek zelf is zo gepiept: in een half uur is het klaar. Een zogenaamde loodadviseur komt langs met een grondboor en neemt daarmee een paar monsters. Hiervoor boort de adviseur een paar gaten op verschillende plekken in de tuin. Met de boor komt wat grond mee naar boven. De adviseur meet het loodgehalte van deze grondmonsters met een speciale meter. U krijgt meteen de uitslag. De adviseur kan ook gelijk tips geven, zodat u weet wat u moet doen.
Alvast zelf aan de slag
Omdat het best nog even kan duren voordat u een uitnodiging ontvangt, hebben we alvast een paar tips voor u op een rijtje gezet:
- Was de handen na het buiten spelen of in de tuin werken
- Doe schoenen uit of veeg de voeten als u in de tuin bent geweest
- Stofzuig regelmatig uw woning
- Plaats een zandbak met schoon zand voor kinderen
- Kweek groente in bakken met schone grond
- Was groenten uit de tuin voordat u ze eet
Minder lood
Er komt nu gelukkig minder lood in het milieu terecht dan vroeger. Zo zit er geen lood meer in benzine en verf, en zijn loden waterleidingen op veel plekken vervangen.
Meer weten
Heeft u vragen of wilt u meer weten? Kijk dan op: