AMSTERDAM - Het college van B en W heeft besloten de Gaasperplas niet langer te overwegen als locatie voor nieuwe windturbines. Dit besluit volgt op de evaluatie van meer dan 2100 zienswijzen die de afgelopen maanden door bewoners en organisaties zijn ingediend. Het college heeft ook besloten om eerst meer duidelijkheid te verkrijgen over de maximale capaciteit voor het opwekken van windenergie in de haven, voordat er definitieve beslissingen worden genomen over de andere drie mogelijke locaties in en rond Zuidoost.
Wethouder Dirk de Jager (Duurzaamheid): "Ruim 2100 mensen en organisaties hebben de moeite genomen om hun mening te geven over onze plannen voor duurzame energieopwekking door middel van windturbines. Veel reacties gingen over de beoogde locatie bij de Gaasperplas, een belangrijke recreatieplek voor de omliggende wijken. We hebben daarom als college besloten om de Gaasperplas niet langer te overwegen als mogelijke locatie voor windturbines."
Uit de ingediende zienswijzen blijkt dat de Gaasperplas een geliefde plek is voor ontspanning door Amsterdammers in de omliggende buurten. Ook het onder meer door stadsdeel Zuidoost aangedragen argument dat veel mensen met een krappe beurs zijn aangewezen op deze plek voor recreatie en ontspanning, heeft bijgedragen aan deze keuze. Met het afvallen van de Zuidoostelijke oever van de Gaasperplas blijven het Havengebied (westelijk van de Ring A10), Diemerscheg, Weesperkarspel-Gein en Knooppunt Holendrecht over als mogelijke locaties voor windturbines.
Voorkeursgebied blijft de haven en meer aandacht voor coöperaties
In het Programma Windenergie Amsterdam geeft het college de voorkeur aan zoveel mogelijk windenergie opwekken in de haven. Deze ambitie vindt steun in veel ingediende zienswijzen en adviezen van de stadsdelen. Daarom neemt het college over de andere drie overgebleven gebieden geen besluiten met onomkeerbare gevolgen, totdat eerst meer duidelijkheid bestaat over hoeveel windenergie er in het havengebied kan worden opgewekt en wat de resterende opgave is voor windenergie. Uit de zienswijzen blijkt ook dat er behoefte is aan meer informatie en begeleiding voor het opstarten van lokale energiecoöperaties. De gemeente komt hiervoor op korte termijn met een voorstel.
Vervolg besluitvorming
De indieners van zienswijzen krijgen een persoonlijk bericht. In november zullen de plannen worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
De zienswijze en reactie zijn te vinden via: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/windmolens-amsterdam/terinzagelegging-ontwerp-programma/