AMSTERDAM - Amsterdammers zijn behoorlijk creatief. Ook op het gebied van duurzaamheid. U kunt weer subsidie aanvragen voor uw duurzame initiatief. Samen met buren, via een organisatie of stichting, of alleen. Zolang het maar bijdraagt aan een groene, gezonde en schone stad. Veel Amsterdammers ontvingen al eerder een subsidie. Zij bedachten mini-voedselbossen, plaatsten zonnepanelen en warmtepompen of maakten lespakketten voor school.


Op de Geert Grooteschool 2 zijn ze al een jaar of 6 actief bezig met energiebesparing. Om warmte in de winter vast te houden en in de zomer buiten te houden, legden zij een plantendek van sedum op het dak. Om schone energie op te wekken kwamen er 126 zonnepanelen. In de school vervingen de ouders alle gloeilampen voor LED verlichting en elk jaar organiseert de school een energiedag. “We hebben met hulp van de ouders en leerlingen veel op de energierekening bespaard”, vertelt Ika ter Haar, een van de betrokken ouders van de school. “En om dit tastbaar te maken voor de kinderen, hebben we hen afgelopen zomer een keer op ijs getrakteerd.”

Energie lespakket
Ika vertelt dat de school de subsidie van de gemeente vooral heeft gebruikt om een energiescan van het schoolgebouw te laten maken, door een deskundige. “Dan krijg je een goed advies hoe je je gebouw het best duurzaam kunt maken. Het andere deel van de subsidie hebben we gebruikt om onze eerste Energiedag te bekostigen. Ik heb samen met een aantal andere ouders een lespakket over duurzame en schone energie samengesteld. Daarin zat onder meer een bouwpakketje voor een windmolentje en een zonnebloem.” Het enthousiasme van de school werkt aanstekelijk. Verschillende andere scholen hebben het lespakket al overgenomen.

Minivoedselbos midden in de stad
Een van de uitdagingen van Amsterdam is om zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw te gebruiken en zo min mogelijk afval te produceren. Hier weet de stichting Amstergaard wel raad mee. In grote houten bakken planten zij eetbare gewassen midden in de stad. “Helemaal circulair en duurzaam”, volgens initiatiefneemster Mariken de Goede. “Het hout van de plantenbakken komt van Amsterdamse iepen. De grond is een mengsel van mest en maaisel van een biologische boerderij uit Gein. Onderin de bak zit een waterbuffer, die voor 2 tot 3 maanden regenwater bewaart. Dat is nodig met het oog op klimaatverandering. Het wordt steeds warmer en droger. We willen hiervoor dus geen drinkwater gebruiken.”

Subsidie
Mariken spreekt van ‘een wervelende start’, mede dankzij de subsidie 'Ruimte voor Duurzaam Initiatief'. “Maar ik moest er wel echt even voor gaan zitten om me door die aanvraag te worstelen. Het zou mooi zijn als de aanvraag nog wat gemakkelijker wordt gemaakt. Ik denk dat de gemeente Amsterdam haar burgerinitiatieven moet koesteren. Zij zijn het cement van de stad.”

Ook subsidie aanvragen?
U kunt weer subsidie aanvragen voor de voorbereiding of de start van een duurzaam initiatief of project. Het aanvraagproces is bij de vernieuwde subsidieregeling 2020 gemakkelijker gemaakt. Kijk op amsterdam.nl voor meer informatie.