Zestig jaar geleden meldde de heer Weisz zich aan als eerste student aan bij de Nederlandse Filmacademie, om vier jaar later als één van de zestien studenten van de eerste lichting af te studeren. Daarna studeerde hij verder aan de Italiaanse filmschool Centro Sperimentale di Cinematografie om na zijn terugkeer in Nederland direct zijn grote talent te tonen met een korte film in opdracht van de CPNB/Boekenweek.
De eerste grote film ‘Het Gangstermeisje’ van de heer Weisz is een mijlpaal in de Nederlandse filmgeschiedenis en vormt mede het fundament waarop de Nederlandse speelfilmtraditie vanaf de jaren zeventig is gebouwd. In de jaren zeventig voegde Weisz zich onder meer met ‘De inbreker’ en ‘Rooie Sien’ moeiteloos in de rij regisseurs die met grote publieksfilms een miljoenenpubliek wisten te bereiken. In de jaren tachtig maakte hij meerdere internationale producties waarin de Tweede Wereldoorlog en de Joodse achtergrond het hoofdthema waren. Acteurs uit deze producties excelleerden onder zijn regie en werden geëerd met Gouden Kalveren. De heer Weisz heeft daarmee als regisseur een nieuwe generatie acteurs de kans gegeven zich verder te ontwikkelen onder zijn regie.
Weisz is niet weg te denken uit de Nederlandse filmgeschiedenis van de laatste vijftig jaar. Met een carrière van meer dan een halve eeuw, is de heer Weisz één van Nederlands meest productieve en succesvolle regisseurs. Hij won onder andere tweemaal een Gouden Kalf, de Zilveren Beer, de Gouden Beer en de Nederlandse Staatsprijs voor Filmkunst. Hij stond met generatiegenoten als Pim de la Parra, Wim Verstappen en Paul Verhoeven aan de basis van de doorbraak van de Nederlandse speelfilm vanaf de jaren zeventig en heeft daarna met een groot aantal speelfilms en televisiedrama's bijgedragen aan een continuïteit van dit succes.
Orde van Oranje-Nassau
De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau. De eerste vijf graden zijn: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier en Ridder. Een benoeming in de zesde graad betekent dat iemand tot lid benoemd is in de Orde van Oranje-Nassau.