AMSTERDAM - De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland neemt extra maatregelen vanwege de toenemende drukte in de binnenstad. Het bestuur van de veiligheidsregio maakt zich zorgen over een mogelijke toename van Covid-19 besmettingen. In het Wallengebied worden maatregelen genomen om bezoekersstromen beter te beheersen. Dit weekend vinden extra controles plaats bij zaken die veel publiek trekken.
Sinds de versoepeling van de landelijke corona maatregelen begin deze maand wordt het steeds drukker in de stad. Dagjesmensen uit Nederland of toeristen uit omringende landen komen weer vaker naar Amsterdam. In delen van de binnenstad houden bezoekers te weinig afstand van elkaar. Daardoor ontstaan risico’s voor de volksgezondheid van Amsterdammers en bezoekers. Het bestuur van de Veiligheidsregio wil een lokale uitbraak van het coronavirus voorkomen en neemt voor aankomend weekend extra crowd management maatregelen:
Wallen
De drukte op de Wallen wordt actief gemonitord door de gemeente, 40 hosts en verkeersregelaars begeleiden de bezoekersstromen en kunnen in diverse stegen gaan doseren als dat nodig is. Op vrijdag vanaf 18.00 uur en zaterdag vanaf 18.00 uur wordt er eenrichtingsverkeer ingesteld. Als het te druk wordt kan besloten worden stegen tijdelijk af te sluiten voor bezoekers. Bewoners kunnen op elk moment het gebied in en uit.
Winkelend publiek
Om meer ruimte te creëren voor het winkelend publiek, wordt op zaterdag en zondag bij toenemende drukte eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat. De richting loopt dan vanaf de Dam richting het Muntplein. Vanaf de Heiligeweg is geen toegang tot de Kalverstraat, vanaf het Spui wordt het publiek richting De Munt geleid. Bij te grote drukte kan er gedoseerd worden en in het uiterste geval wordt de straat tijdelijk afgesloten.
Met behulp van tekstkarren en berichten op Twitter en Facebook wordt het publiek geïnformeerd en gewaarschuwd over grote drukte en eventuele afsluitingen. De maatregelen worden na het weekend met de betrokken partijen, waaronder de winkeliersverenigingen, geëvalueerd.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het bestuur van de Veiligheidsregio ziet het voorkomen van een uitbraak als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Bezoekers en Amsterdammers wordt met klem verzocht om drukke plekken te mijden en afstand te houden.
Ondernemers mogen gelukkig weer publiek ontvangen na maanden van omzetverlies, maar zijn wel gehouden aan de noodverordening. Daarin staat dat horecazaken, attracties en andere publiekstrekkers zelf maatregelen moeten treffen. Zo moeten bezoekers op elk moment 1,5 meter afstand houden, ook buiten in een wachtrij. Bezoekersstromen moeten gescheiden worden en instellingen moeten hygiëne maatregelen treffen. Veel buitenlandse bezoekers in de binnenstad kennen de Nederlandse corona regels niet. Dat geeft ondernemers een extra verantwoordelijkheid.
Het bestuur van de Veiligheidsregio weet dat de meeste ondernemers hun uiterste best doen om te voldoen aan de regels. Een kleine groep lijkt de noodverordening echter minder goed na te leven. Om er zeker van te zijn dat alle zaken zich aan de regels houden vinden er dit weekend extra controles plaats in de binnenstad.
Vorige week heeft politie een aantal illegale feesten beëindigd, onder andere in het Amsterdamse bos. Feesten met veel bezoekers die weinig afstand tot elkaar houden vormen een risico voor de volksgezondheid. Handhavers van de gemeente en de politie zijn daarom ook dit weekend weer alert op illegale feesten en grijpen in als het nodig is.