Daar heeft ze in zeven jaar tijd alle rangen in het balletgezelschap doorlopen, waarna ze op 23-jarige leeftijd promoveerde tot eerste soliste en muze van choreograaf Hans van Manen.
De Jongh heeft veel hoofdrollen bij Het Nationale Ballet gedanst, waaronder Julia (Romeo en Julia), Odette/Odile (Het Zwanenmeer), Giselle (Giselle) en Aurora (Doornroosje). Vandaag danst zij, na 24 jaar, voor het laatst bij Het Nationale Ballet in haar rol als Julia in de voorstelling ‘Romeo en Julia’.
Gedurende haar loopbaan is het unieke talent van Igone de Jongh veelvuldig erkend. Zo ontving zij onder andere de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ‘79, de Alexandra Radius Prijs en de Gouden Zwaan tijdens de Nederlandse Dansdagen in 2016. En is zij door voormalig burgemeester Eberhard van der Laan benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Met haar talent inspireert zij een nieuwe generatie dansers en heeft mede hierdoor klassiek ballet tot een toegankelijke kunstvorm gemaakt. Zo leren bijvoorbeeld veel kinderen haar kennen als jurylid bij het televisieprogramma Dance Dance Dance.
Igone de Jongh ontvangt de onderscheiding vanwege haar grote verdiensten als eerste soliste bij Het Nationale Ballet en haar bijdrage aan de Nederlandse dans.
Frans Banninck Cocqpenning
De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Het zijn mensen die uit hoofde van hun (betaalde) functie in allerlei comités en stichtingen zitting hebben gehad en op die manier veel voor Amsterdam hebben gedaan en betekend. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.