AMSTERDAM - Vandaag is het 21 maart, Internationale Dag tegen Discriminatie en Racisme. Vijftien Amsterdammers spreken zich uit tegen discriminatie en racisme in een postercampagne, die vanaf vandaag door de hele stad te zien is. Organisaties die discriminatie in hun eigen omgeving willen bestrijden, kunnen terecht op een speciale website met interventies: Eerste Hulp bij Discriminatie.

Wethouder Touria Meliani (Inclusie en Antidiscriminatiebeleid):“ Amsterdam accepteert geen enkele vorm van discriminatie en sluit niemand uit. De strijd tegen discriminatie kan niemand in z'n eentje voeren. Het allerbelangrijkste is dat Amsterdammers elkaar als mens blijven zien, en dat we elkaar met nieuwsgierigheid en empathie blijven ontmoeten. Investeren in inclusie, antidiscriminatie, emancipatie en het blijven aankaarten is daarom heel belangrijk. Om die reden bieden we deze website aan en starten we weer met de Kom Op Amsterdam! campagne.”

Passende interventies en hulpmiddelen
De website is speciaal gemaakt voor alle Amsterdamse organisaties in het maatschappelijk veld: verenigingen, stichtingen en organisaties in de sectoren kunst & cultuur, onderwijs, sport & vrije tijd, woningmarkt en jeugd, zorg & welzijn. Op de site staan interventies en hulpmiddelen die passen bij de situatie van de betreffende organisatie, zoals workshops, quick scans, naslagwerken en adviezen op maat.

Lokale bekende gezichten te zien in de stad
Vandaag start ook opnieuw de campagne Kom Op Amsterdam!. Dit keer roepen in elk stadsdeel bekende gezichten uit de buurt hun stadgenoten op om zich uit te spreken tegen discriminatie en racisme. Zes specifieke vormen van discriminatie komen aan bod: anti-zwart racisme, antisemitisme, moslimdiscriminatie, lhbtiq+ discriminatie, anti-Aziatisch racisme en validisme (discriminatie van mensen met een beperking).

De posters zullen twee weken lang te zien zijn in abri's, mupi's, winkelcentra en metrostations. Eerder deze maand waren al video's met oproepen tegen discriminatie te zien in de vier grootste bioscopen. De Kom Op campagne loopt met onderbrekingen al sinds 2020.

Website met interventies: www.amsterdam.nl/eerstehulpbijdiscriminatie
Campagnewebsite: www.amsterdam.nl/komop