AMSTERDAM - We maken de Singelgrachtzone groener, rustiger en fijner om in te wonen. Er komt op termijn meer ruimte voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer, terwijl het aantal auto's op straat afneemt. Dit sluit aan bij de bredere aanpak om Amsterdam groener en beter bereikbaar te maken.

Om tot een vernieuwde Singelgrachtzone te komen, heeft het stadsbestuur samen met de stadsdelen een nieuw plan vastgesteld. Het is de bedoeling dat het plan de komende jaren stap voor stap wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld wanneer er aan de weg moet worden gewerkt.

Wandelen langs het water tussen het groen

Langs de Singelgracht komt een brede wandelboulevard met meer ruimte om te wandelen, joggen of gewoon van het uitzicht te genieten. Veel parkeerplaatsen zullen op termijn plaatsmaken voor ruimere en groenere kades. Auto’s kunnen terecht in ondergrondse garages, zoals de Singelgrachtgarage.

De oevers krijgen extra groen en worden natuurvriendelijk ingericht. Dit zorgt voor verkoeling op warme dagen en helpt wateroverlast te voorkomen. Ook planten en dieren profiteren, doordat de Singelgrachtzone wordt verbonden met andere groene gebieden. De plannen worden de komende jaren stap voor stap uitgevoerd en slim met elkaar gecombineerd. Ook zullen we rekening houden met de drukte in het gebied.

Minder auto's, veiligere straten

We nemen maatregelen om de stad verkeersveiliger en ruimtelijker te maken. Sommige van deze maatregelen merkt u al. Zo is de maximumsnelheid op de meeste plekken verlaagd naar 30 kilometer per uur. Wanneer een stukje van de Singelgracht aan de beurt is om aangepast te worden, voeren we ook maatregelen door om de weg verkeersveiliger te maken.

De binnenring (zoals de Marnixstraat en Weteringschans) krijgt meer ruimte voor trams, bussen en fietsers, terwijl het autoverkeer wordt beperkt. De buitenring (S100) blijft een belangrijke verkeersroute. We kijken per stukje gracht hoe we het autoverkeer kunnen verminderen zonder de bereikbaarheid van de stad te verstoren.

Daarnaast passen we omliggende straten, ventwegen en kruispunten aan om de doorstroming te verbeteren en meer ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers.

Stap voor stap tot 2050

De aanpassingen zijn nodig, want Amsterdam groeit snel. Tot 2050 komen er naar verwachting 250.000 nieuwe inwoners en 200.000 extra banen bij. De druk op de openbare ruimte neemt toe, en daar bereiden we ons nu al op voor.

De vernieuwing van de Singelgrachtzone sluit aan bij de stedelijke aanpak Amsterdam maakt Ruimte. Door slimmer om te gaan met de beschikbare ruimte, houden we de stad leefbaar en goed bereikbaar.

De eerste veranderingen zijn al zichtbaar. Denk aan de lagere snelheid op het hele stuk, vergroening van de kades en de bredere wandelpaden bij de Singelgrachtgarage en tussen het Rijksmuseum en de Heineken Experience. De aanleg van de wandelboulevard en herinrichting van de wegen op de andere stukken volgt later. Dat doen we wanneer groot onderhoud nodig is.

We informeren tijdig over werkzaamheden

We pakken de hele Singelgrachtzone stap voor stap aan. Bewoners en ondernemers worden geïnformeerd over de plannen zodra die worden voorbereid.