AMSTERDAM - In de eerste helft van 2024 zijn zoals verwacht minder nieuwe woningen gebouwd dan we als stad hadden gewild. We denken dat er aan het eind van het jaar zo'n 5.000 nieuwe woningen in aanbouw zijn genomen. Dat zijn er minder dan de 7.500 die het college van B en W zichzelf als doel had gesteld. Toch bouwt Amsterdam nog steeds de meeste woningen van Nederland. We doen er alles aan om de productie op gang te houden.

Het eerste half jaar van 2024 is er gestart met de bouw van 1.773 woningen. We verwachten dat daar in de tweede helft van het jaar nog zo'n 3.300 woningen bij komen. Of dit gaat lukken, is gezien de huidige omstandigheden onzeker. Ook voor volgend jaar is het onduidelijk of we de gestelde doelen kunnen halen.

Bouwdip houdt aan

Wethouder van Dantzig (Woningbouw): “De bouwdip houdt aan. De woningbouwcijfers blijven achter bij mijn ambities en het is sleuren voor elke woning. Samen met mijn partners in de stad, de marktpartijen en corporaties, blijf ik er alles aan doen om de woningbouwproductie zoveel mogelijk op gang te houden. Ik ben trots als we ook in deze crisisjaren rond de 5.000 woningen kunnen bouwen. Nog steeds start elke 2 uur de bouw van een woning.”

Maatregelen

Of een woningbouwproject doorgaat, hangt af van meerdere factoren. Denk aan de rente, de prijs van materialen en personeel, en de vraag naar vastgoed bij kopers, beleggers en corporaties. Er is niet 1 oorzaak van de vertragingen en ook niet 1 oplossing voor de problemen.

Amsterdam heeft daarom meerdere maatregelen genomen om de bouw op gang te houden. Zo mogen ontwikkelaars de prijs van de grond van hun project opnieuw laten berekenen. Valt de prijs lager uit dan eerder is afgesproken, dan mogen zij de nieuwe, lagere prijs gebruiken. Dankzij deze crisismaatregel is de kans dat projecten door kunnen gaan een stuk groter.