Heijns werkte de laatste twaalf jaar als directeur bij het AMS Institute. Tijdens deze periode heeft hij Amsterdam als innovatieve stad op de kaart gezet. Zonder Heijns zou het AMS Institute niet zijn wat het vandaag de dag is: een volwaardig, toekomstgericht kennisinstituut met internationaal aanzien.
Heijns nam het initiatief voor een nieuwe masteropleiding in Amsterdam: Metropolitan Analysis, Design and Engineering (MADE), een opleiding die de beste Nederlandse en internationale studenten trekt. Op deze opleiding leveren de studenten een bijdrage aan interdisciplinaire grootstedelijke vraagstukken.
Uit de samenwerking met Amsterdamse kennisinstellingen zijn een aantal succesvolle startups ontstaan, waaronder de Roboat (zelf varende boot).Ook heeft Heijns extra inspanningen verricht om de samenwerking met het mbo te versterken.
Dankzij Heijns staat Amsterdam nationaal en internationaal op de kaart als het gaat om innovatie. Hiervoor ontvangt hij de Andreaspenning.
Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling. En voor personen die zich minimaal 10 jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.