AMSTERDAM - De Melkweg aan de Lijnbaansgracht opende in 1970, vrijdag 17 juli precies een halve eeuw geleden. De Melkweg groeide in 5 decennia van ‘kosmies sentrum’ naar een internationaal en toonaangevend poppodium.
Het jubileumjaar kreeg door de coronacrisis een onvoorziene wending. De Melkweg sloot niet eerder zo lang zijn deuren. Het uitstellen van de complete programmering kwam in 50 jaar nog nooit eerder voor. De verschillende jubileumprogramma’s die op de planning stonden, zoals muziekspecials, keuzefilms en exposities, konden in de oorspronkelijke vorm niet doorgaan. Gelukkig wordt het 50-jarig bestaan met dit marathonprogramma alsnog uitgebreid gevierd.
Kosmies centrum
Op 17 juli 1970 opende de Melkweg voor het eerst haar deuren. De ruimte in de oude melkfabriek aan de Lijnbaansgracht werd die zomer gebruikt als tijdelijk alternatief podium annex ontmoetingscentrum. De eerste zomer verliep meteen bijzonder tumultueus én succesvol en dus ging het hele feest een jaar later op herhaling, waarna de Melkweg vanaf oudejaarsavond 1972 definitief vaste grond onder de voeten kreeg.
Toonaangevend
De beweging was niet te stoppen. Culturele verdieping én verbreding, professionalisering, zichtbaarheid, uitbreiding: de Melkweg groeide in 50 jaar van ‘kosmies sentrum’ naar een internationaal en toonaangevend multidisciplinair poppodium met een scherpe programmering.
Melkfabriek
In de 19e eeuw was hier een suikerraffinaderij. Een van de directeuren was de filantroop Willem Spakler. Deze raffinaderij werd op 19 september 1920 gesloten en opgekocht door de Onderlinge Vereeniging van Veehouders voor de verkoop van zuivere koemelk (OVVV). De OVVV fuseerde eind jaren zestig met de Melkunie (tegenwoordig Campina). De melkfabriek werd in 1969 gesloten.Nadat de fabriek een jaar gesloten was, werd het pand in de zomer van 1970 ingericht voor een cultureel zomerproject voor jongeren. Het bestond toen uit een theehuis, een restaurant en een zaal voor muziek, film en theater. In '71 en '72 werd het project wegens succes herhaald.