AMSTERDAM - Donderdag 29 februari start de gemeente samen met de aanbieders van hulp bij het huishouden de campagne “Zorg voor Amsterdam”. Doel van de campagne is om huishoudelijke hulp te werven. Op dit moment staan 1250 personen op de wachtlijst voor hulp bij het huishouden. De campagne is een van de acties die de gemeente inzet om de wachtlijsten voor huishoudelijke hulp aan te pakken. De gemeente lanceert ook het initiatief ’grote schoonmaak’, een aanbod aan alle Amsterdammers op de wachtlijst voor hulp bij het huishouden om hun huis eenmalig goed schoon te laten maken.
Wethouder Alexander Scholtes (Zorg): “De wachtlijst voor huishoudelijke hulp is nog steeds veel te lang, met name door de personeelstekorten. Met de campagne “Zorg voor Amsterdam” zetten we daarom vol in op het werven van nieuw personeel en het waarderen en behouden van het huidige personeel. Als je kiest voor dit vak, heb je werk dat er echt toe doet en waar je veel voldoening uit kunt halen. Geen dag is hetzelfde en je draagt eraan bij dat Amsterdammers zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Bovendien is de band tussen de medewerkers en de cliënten vaak heel bijzonder. En ik kijk nog steeds uit naar de eerder door het Rijk aangekondigde herinvoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp. Zonder deze invoering is het vrijwel onmogelijk om echt van de wachtlijsten af te komen.”
De campagne is ontwikkeld in samenwerking met de aanbieders van huishoudelijke hulp en vertelt de verhalen van huishoudelijke hulpen, onder meer over wat zij waardevol en belangrijk vinden aan hun beroep. “Zorg voor Amsterdam” bestaat uit een onlinecampagne, uitingen in het straatbeeld, bussen en metro’s en een serie op AT5 genaamd “Zorg voor elkaar”.
De grote schoonmaak is gebaseerd op de motie ’Een grote schoonmaak voor iedereen op de wachtlijst Hulp bij het huishouden’ van 19 juli 2023, ingediend door de gemeenteraadsleden Van Pijpen (GL), Runderkamp (PvdA), Alberts (SP), Wehkamp (D66), Kabamba (Lijst Kabamba) en Krom (PvdD). Alle Amsterdammers op de wachtlijst krijgen de gelegenheid om gebruik te maken van een eenmalige schoonmaakactie van twee keer drie uur. De gemeente huurt hier schoonmaakbedrijven voor in. Er wordt gestart bij de mensen die het langst op de wachtlijst staan. De eerste brieven met het aanbod voor een ‘grote schoonmaak’ zijn intussen verzonden. Op 1 juli 2024 is het huis schoongemaakt van alle mensen die in 2023 op de wachtlijst stonden en die aan de actie wilden meedoen.
De aanpak van de gemeente om de wachtlijsten voor hulp bij het huishouden te verkorten, moet het personeelsaanbod vergroten en andere manieren opleveren om aan de hulpvraag te voldoen. De wachtlijst bestaat momenteel uit ongeveer 1250 personen. De wachttijd verschilt per stadsdeel maar loopt in sommige gebieden op tot rond 15 maanden. Doel voor 2024 is om de wachttijd in de hele stad terug te brengen tot minder dan een jaar. Voor de campagne en de grote schoonmaak samen is een bedrag van 450.000 euro vrijgemaakt.
Naast de campagne en de grote schoonmaak treft de gemeente nog meer maatregelen om zoveel mogelijk mensen op de wachtlijst te kunnen helpen. Zo krijgen nieuwe cliënten die van de wachtlijst komen voorlopig eens per twee weken (in plaats van iedere week) hulp in de huishouding. Ook bieden de aanbieders van de huishoudelijke hulp een aanbrengbonus voor nieuw personeel aan en wordt gekeken of huisgenoten taken kunnen overnemen.
Ondanks deze inspanningen verwacht de gemeente dat de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor hulp bij het huishouden, die het Rijk vanaf 2026 weer wil invoeren, een cruciale rol speelt in het verminderen van de wachtlijsten. Sinds 2019 geldt een abonnementstarief met een relatief lage eigen bijdrage. Als gevolg hiervan zag de gemeente een forse stijging in het aantal aanvragen van mensen die voorheen zelf hun huishoudelijke hulp betaalden.
De eigen bijdrage voor hulp bij het huishouden is vanaf 1 januari dit jaar vervallen voor Amsterdammers met (dreigende) schulden of mensen die om financiële redenen afzien van Zorg.