Wethouder Zita Pels (Afval en Duurzaamheid): "Karton kan goed gerecycled worden als het in de papiercontainer wordt gegooid, en dan is het belangrijk om het zo duurzaam mogelijk te laten verwerken. Er wordt onder andere nieuw verpakkingsmateriaal van gemaakt. Met een combinatie van extra inzet op inzameling in de piekperiodes, bewuster gedrag van Amsterdammers en boetes op afval naast de container maken we de stad schoner en leefbaarder. Ook zijn we als gemeente in gesprek met de online winkels, brancheverenigingen en e-commerce partijen voor meer structurele en circulaire oplossingen voor het kartonafval. Want voorkomen is natuurlijk nog altijd beter."
Explosieve groei kartonafval
De hoeveelheid ingezameld karton is de laatste jaren explosief gestegen. Dat is een gevolg van steeds meer online winkelen, dat in de coronaperiode een impuls heeft gekregen. Vanaf november zorgen de online aankopen rond Black Friday en de traditionele decembercadeautjes jaarlijks voor een extra piek in kartonafval. Vorig jaar werd er in de week na Black Friday 26.000 kilo karton meer ingezameld ten opzichte van reguliere weken, oftewel 175 volle papiercontainers. Na Sinterklaas kwam daar nog eens 56.000 kilo karton bij.Campagne
Op 21 november is de kartoncampagne 'Samen scheuren we de stad schoon' gestart. Met advertenties, posters, radiospotjes, reclameborden, een online campagne, straattekeningen en promotieteams worden Amsterdammers bewust gemaakt van het probleem en de eenvoudige oplossingen. Door karton vooraf te scheuren wordt de volledige capaciteit van de container benut en past er veel meer in. Karton hoort niet bij het grof afval. Karton dat naast de papiercontainer wordt gezet wordt vaak vies en nat en is daarmee niet meer voor hergebruik geschikt. Voor het naast de container plaatsen van afval en dus ook karton gelden boetes vanaf 100 euro.