AMSTERDAM - Vanaf maart dit jaar bogen 150 ingelote bewoners zich in een burgerberaad over de vraag: hoe houden we de stad beter schoon? Tijdens de laatste bijeenkomst op maandag 15 juli namen zij 14 adviezen aan voor een schone stad.

De deelnemers aan het burgerberaad schone stad kwamen in totaal zes keer samen, van maart tot en met juli 2024. Zij gingen in gesprek met elkaar, leerden van experts en gingen op werkbezoeken. Op basis van al hun ideeën en verzamelde kennis, werkten zij hun adviezen uit voor een schone stad. Tijdens de laatste bijeenkomst stemden de deelnemers over 23 concept adviezen. 14 adviezen zijn aangenomen met tweederdemeerderheid (67%) van de stemmen.

Rijke mix

Het burgerberaad keek vanuit verschillende invalshoeken naar het afvalvraagstuk. Het levert een rijke mix aan adviezen op, verdeeld over zeven thema’s: gemeente, burgers, bedrijven, buurt(initiatieven), scholen, handhaving en overig. De meeste stemmen (85%) gingen naar de herintroductie van “het treintje”: met de veegwagen achter de vuilniswagen aan om gevallen afval meteen op te ruimen. Enkele andere voorbeelden: het actief betrekken van ondernemers, een circulair “goed bezig” centrum met mini-milieustraat in elke wijk, een allesomvattende positieve campagne, afvaleducatie op scholen en een speciale aanpak voor luiers. Alle adviezen zijn in te zien op: www.amsterdam.nl/burgerberaadschonestad.

Wethouder Hester van Buren (Afval en Reiniging): ‘ Een schone stad gaat ons allemaal aan en kunnen we ook alleen samen realiseren Geweldig dat deze Amsterdammers de kans pakten om mee te doen en zo hard en gemotiveerd aan de adviezen hebben gewerkt. Ik kijk ernaar uit om de adviezen te lezen en ermee aan de slag te gaan.’

Reacties deelnemers

‘Fantastisch om dit met elkaar te doen en samen zoveel te bedenken’ vertelt Bob (67 jaar, stadsdeel Noord), één van de deelnemers. ‘Ik hoop dat veel van onze adviezen overgenomen worden. En dat het draagvlak voor adviezen in het burgerberaad ook zorgt voor meer draagvlak in de stad.’ Aleksandr (27 jaar, stadsdeel Oost) vult aan: ‘Het gaf me de kans om mee te praten over een belangrijk onderwerp en mensen te ontmoeten buiten mijn eigen bubbel. Fijn dat ik als niet-Nederlands sprekende mee kon doen. Ik heb veel geleerd.’

Eindrapport en vervolg

De komende weken verwerkt het burgerberaad zijn adviezen in een definitief eindrapport. Maandag 9 september overhandigen de deelnemers dit rapport aan het college van B en W, waarna getoetst wordt of de adviezen praktisch, juridisch en financieel haalbaar zijn. Vervolgens legt het college de adviezen voor aan de gemeenteraad. Een monitorgroep met deelnemers uit het burgerberaad blijft betrokken in deze vervolgfase.

Representatief en inclusief burgerberaad

De 150 deelnemers aan het burgerberaad schone stad zijn geselecteerd door loting op basis van vooraf opgestelde kenmerken. In januari kregen 10.000 inwoners en een selectie ondernemers een uitnodiging, waarvan 623 mensen zich aanmeldden en 150 deelnemers zijn ingeloot. Het is gelukt om een representatief en inclusief burgerberaad samen te stellen. Een diverse groep mensen, net als de stad zelf.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het burgerberaad schone stad en het overzicht van de adviezen op www.amsterdam.nl/burgerberaadschonestad. Op 9 september 2024 wordt het eindrapport op deze webpagina gepubliceerd.

Het college van B en W is voornemens om in de periode 2022 tot 2026 minstens drie keer een burgerberaad te organiseren. Het burgerberaad schone stad was daarvan de eerste en wordt uitgebreid geëvalueerd. Zo leren we meer over burgerberaden als participatievorm en werken we in de stad samen aan uitdagende vraagstukken.