AMSTERDAM - Het is druk in de lucht. Zo’n 100.000 vogels in de stad gaan nesten bouwen en broeden. We vragen Amsterdammers om broedende vogels met rust te laten. En de vogels misschien een handje te helpen. Wat kunt u doen? Welke bijzondere vogels broeden in onze stad?
Het broedseizoen loopt door tot 1 oktober. De meeste vogels broeden van half maart tot en met juli. Sommige vogels broeden vroeg, zoals de blauwe reiger en de bosuil. Andere vogels broeden juist later, zoals de boomvalk die pas eind mei begint. Sommige vogels broeden wel 2 of 3 keer achter elkaar.
Gierzwaluwen komen terug uit Afrika
De meeste vogels maken elk jaar een nieuw nest. Andere vogels keren steeds terug naar hetzelfde nest. Honkvaste vogels zijn de huismus en de gierzwaluw. De gierzwaluw is echt een stadsvogel. Hij heeft maar een klein gaatje of spleetje in een muur of onder het dak nodig om te broeden. Elk jaar vliegen de gierzwaluwen in april uit Afrika naar Amsterdam, zo’n 6.000 kilometer. Ze blijven 3 maanden en gaan dan weer terug.
Amsterdam houdt alle vaste broedplaatsen van gierzwaluw, mus en spreeuw bij. Nesten die nog niet op de kaart staan, kunt u doorgeven.
Broedende vogels
Nesten en eieren zijn de hele broedperiode beschermd, vanaf het eerste takje tot het uitvliegen van het laatste jong. Dat bepaalt de Omgevingswet. Een bewoner mag een nest niet weghalen of verstoren. Ook niet als hij een boom wil kappen of snoeien. Kijk daarom goed of er een nest is, als u gaat snoeien of klussen. Laat ook een nest van bijvoorbeeld een meerkoet op uw bootje graag met rust. En pas op met barbecueën vlak bij een nest.
Let op uw huisdieren
Heeft u een nest rond uw huis en vliegen de jonkies binnenkort uit? Let dan extra goed op uw kat. Het is helemaal goed als uw kat een bel of kattenkraag draagt. Honden mogen in bepaalde gebieden niet loslopen in het broedseizoen.
Haal geen jonge vogels uit een nest, en raap ze niet op als ze zijn gevallen. Vaak wachten de ouders in de buurt tot u weggaat.
Wilt u de vogels helpen?
Als u een tuin of balkon heeft, kunt u de vogels helpen. Bijvoorbeeld door voedselbollen en nestkasten op te hangen, en water te geven als het droog weer is. Of zet een struik met bessen neer en maak een rommelhoekje in de tuin met veel bladeren. Daar komen insecten op af, en dat is weer goed voor de vogels.
Veel vogelaars
We hebben in Amsterdam steeds meer vogelliefhebbers die zich het lot van de vogels aantrekken, en ze opvangen. Ook de Vogelwerkgroep Amsterdam is heel actief. In de stadsparken zijn nu meer dan vroeger bijzondere vogels te ontdekken, zoals de ooievaar, de ijsvogel en de bosuil. En overal zien we de blauwe reigers. En we hebben een écht Amsterdamse vogel, de grote alexanderparkiet. Die is herkenbaar aan zijn krachtige snavel en rode schoudervlek.