AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam blijft investeren in sportvoorzieningen in de stad. In 2023 werd al 22,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor sportvoorzieningen en nu komt daar een nieuwe investering van 16,9 miljoen euro bovenop.

Het geld wordt gebruikt voor onderhoud van velden, uitbreiding en herontwikkeling om wachtlijsten aan te pakken en te anticiperen op de groei van de stad, extra speelruimte buiten in de wijk, verduurzaming en betere toegankelijkheid van voorzieningen.

Wethouder Sofyan Mbarki (Sport & Bewegen): "We willen de positieve effecten van sport en bewegen in onze stad vergroten en daarom investeren we vooral in de gebieden waar sportvoorzieningen het hardst nodig zijn. We moeten ervoor zorgen dat we in elke wijk voldoende sportvoorzieningen hebben, zodat we een complete stad blijven."

Vernieuwing en uitbreiding van sportparken

Een aantal sportparken wordt vernieuwd en uitgebreid, zoals de sportparken Ookmeer, Spieringhorn, Sloten, De Eendracht en IJburg. De sportveldcapaciteit op sportpark Middenmeer en sportpark De Eendracht wordt uitgebreid door een natuurgrasveld om te zetten in een kunstgrasveld dat veel intensiever bespeeld kan worden. Ook wordt er geïnvesteerd in nieuwe sportparken, zoals het nieuwe sportpark op Strandeiland IJburg in 2026.

Aanpak tekort binnensportruimte

Sporthallen in de stad worden intensief gebruikt met als gevolg dat de druk op de hallen groot is en er een tekort aan ruimte is om aan de vraag van Amsterdammers te voldoen. Door de bouw van sporthal Meidoornweg in Noord en de optimalisatie van het Bijlmer Sportcentrum in Zuidoost wordt er geïnvesteerd in een betere spreiding van binnensport in Amsterdam. Vooral in Noord is dit hard nodig, omdat er een tekort is aan sporthallen.

Spelen en bewegen op straat

In 2025 worden speelplekken in de stad vernieuwd en opgeknapt zodat de buitenspeelplekken aansluiten bij de behoeften van kinderen. Ook wordt er geïnvesteerd in urban sports, zoals 3x3 basketbal, straatvoetbal en breakdance. Zo komt op het Museumplein een nieuwe voorziening voor urban sports.

Toegankelijkere zwembaden

De toegankelijkheid van een aantal gemeentelijke zwembaden wordt verbeterd. Drie zwembaden krijgen routes voor mensen die blind zijn of slechtziend. Er komen verharde paden en aankleedtafels voor mensen die in een liggende positie verzorgd moeten worden. Alle gemeentelijke baden krijgen betere bewegwijzering en tilliften voor transfers vanuit een rolstoel.

Verduurzaming

Door de hoge energieprijzen wordt de noodzaak van verduurzaming alleen maar groter. Sport is een energie-intensieve sector en de gestegen energielasten drukken op de sportbegroting. Er komt een aanbesteding voor energiezuinige ledverlichting, waarmee jaarlijks ruim 2 miljoen kWh en 1,2 miljoen kg CO2 kan worden bespaard.