AMSTERDAM - Het college van B en W trekt extra geld uit voor welzijns- en (jeugd)zorgorganisaties. Zo kunnen onder andere de buurtteams, hulp bij huishouding en dagbesteding op niveau blijven. De stadsdelen krijgen een extra impuls om lokale problemen sneller op te lossen en te investeren in groen en speelruimte, en er wordt geld vrijgemaakt om buurthuizen en jongerencentra overeind te houden. Daarnaast gaat er meer geld naar afvalinzameling en stadsreiniging. Dit maakte Hester van Buren (wethouder Financiën) bekend bij de presentatie van de Begroting 2024. De uitgaven worden gedaan bovenop het geld dat bij de voorjaarsnota is uitgetrokken. Om de extra uitgaven te kunnen betalen wordt de toeristenbelasting verder verhoogd: bezoekers gaan meer meebetalen aan de opgaven van de stad. Hierdoor kan ook overtoerisme worden aangepakt en blijft lastenverzwaring voor Amsterdammers en Weespers uit. Met de gemaakte keuzes binnen deze begroting geeft het college van B en W uitvoering aan het coalitieakkoord en de voorstellen uit de Voorjaarsnota 2023.

Wethouder Hester van Buren (wethouder Financiën): “Veel Amsterdammers en Weespers hebben door sterk gestegen prijzen nog steeds moeite om het hoofd boven water te houden. Daarom hebben we vorig jaar Amsterdammers met een laag inkomen met een aantal gemeentelijke regelingen ondersteund. In 2024 gaan de lasten voor de bewoners niet verder omhoog. De toeristenbelasting gaat wel omhoog: bezoekers betalen zo mee aan de grote opgaven van de stad. Hierdoor kunnen we de gevolgen van overtoerisme aanpakken en extra inzetten op het schoon houden van de straten en het oplossen van acute problemen in buurten en wijken.”

Geen lastenverhoging bewoners, wel voor toerist en bezoeker

Het college van B en W wil bewoners in deze financieel lastige tijd zoveel mogelijk ontzien en verhoogt daarom de onroerendezaakbelasting en parkeertarieven aankomend jaar niet. Wel wordt er geïndexeerd. Bezoekers gaan meer betalen. De toeristenbelasting gaat vanaf 2024 omhoog naar 12,5 procent. Het college komt hiermee tegemoet aan het voorstel van de gemeenteraad om de toeristenbelasting fors te verhogen. Bij een gemiddelde kamerprijs van 175 euro voor eenpersoon betekent dit een verhoging van 15,25 naar 21,80 euro per nacht in 2024. De belasting voor cruisepassagiers gaat van 8 naar 11 euro per bezoeker. De opbrengsten van de toeristenbelasting komen ten goede aan Amsterdammers en Weespers. Er wordt vooral geïnvesteerd in buurten en stadsdelen waar dat het hardst nodig is en voorzieningen blijven op peil.

Voorstellen voorjaarsnota uitgewerkt

In de Begroting 2024 zijn de voorstellen uit de Voorjaarsnota uitgewerkt. Daarin zijn keuzes gemaakt om verantwoord te groeien, te verduurzamen en de bestaanszekerheid te vergroten. Er is geld vrijgemaakt voor het op peil houden van het openbaar vervoer in 2024, het terugdringen van wachtlijsten in de jeugdzorg, het tegengaan van seksuele intimidatie en geweld tegen LHBTIQ+ Amsterdammers en Weespers en om seksuele intimidatie en seksueel geweld tegen meiden en vrouwen te bestrijden, op straat en online. Er wordt 150 miljoen euro extra geïnvesteerd in de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed en 15 miljoen euro voor de aanpak van de wooncrisis. De Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting moet ervoor zorgen dat er meer woningen beschikbaar komen, en dat ze ook betaalbaarder worden. Ook stelt het college geld beschikbaar voor groen en sport in de stad en wordt er extra ingezet op reiniging in de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost.

Investeringen Begroting 2024

De voorstellen die in de Voorjaarsnota zijn gedaan om de komende jaren gericht te investeren in het verbinden van de groeiende stad, zoals de reservering van 100 miljoen euro voor een fietsbrug over het IJ en 57 miljoen euro voor een Smart Mobility Hub in Zuidoost, zijn ook in deze begroting verwerkt. Net als de investeringen die Amsterdammers met elkaar verbinden door sport, kunst en cultuur en onderwijs. Zo wordt het Flevoparkbad in Oost uitgebreid, komt er een nieuw theater de Meervaart in Nieuw-West, een nieuwe bibliotheek in Zuidoost, een slavernijmuseum en een nieuwe ijshal bij de Jaap Edenbaan.

Het college zet zich in voor een solidaire, diverse en ongedeelde stad, die kansen biedt voor iedereen. Die stad staat onder druk door stijgende prijzen, die behalve voor Amsterdammers en Weespers ook voor tal van organisaties een probleem zijn. In de Begroting 2024 doet het college aanvullende voorstellen om hen te helpen en stelt daarom ruim 11 miljoen euro beschikbaar voor welzijns- en (jeugd)zorginstanties. Hierdoor kan het aantal buurtteams, buurthuizen en opvang van kwetsbare groepen op niveau blijven. Voldoende aanbod van sport, onderwijs, buurtvoorzieningen, kunst en cultuur is juist in economisch moeilijke tijden belangrijk om Amsterdammers met elkaar te blijven verbinden. Daarom kort het college ook niet op de subsidies.

Samen met de Amsterdamse mbo-instellingen zet het college in op een krachtig mbo, en investeert ze in innovatieve projecten in de stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost. Amsterdammers en Weespers in de bijstand worden geholpen met om- en bijscholing, gesubsidieerd werk en jobcoaching. Dakloosheid blijft door de wooncrisis en bestaansonzekerheid een groot probleem in Amsterdam. Het college wil daarom de komende jaren extra opvang- en woonplekken creëren en stelt in de wintermaanden aanvullende plekken voor kwetsbare groepen beschikbaar.

Aanpak acute problemen stadsdelen


Naast investeringen in kwetsbare groepen om de bestaanszekerheid te vergroten, blijft het college ook in buurten investeren die dat het hardst nodig hebben. De komende twee jaar gaat er 20 miljoen euro extra naar de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Met dat geld wordt de basisdienstverlening verbeterd en kunnen de drie stadsdelen acute problemen in bijvoorbeeld de openbare ruimte, het groen of de sociale basis aanpakken. Er komen extra buurtconciërges en veegploegen, en er gaan twee recyclepunten op zondag open. Voor de komende vier jaar wordt de huur van een aantal buurtkamers, jongerencentra en een speeltuingebouw gedekt. In kwetsbare buurten in Noord worden extra groen of speelvoorzieningen toegevoegd. Over alle stadsdelen wordt de komende twee jaar 10 miljoen euro verdeeld, zodat zij een eigen budget hebben om lokale problemen sneller aan te kunnen aanpakken. Over de hele stad zetten we extra in op het terugdringen van de rattenoverlast.

Aanhoudende onzekerheid


De Miljoenennota van het demissionaire kabinet heeft geen duidelijkheid gebracht over het gemeentefonds, het geld waarmee gemeenten hun taken moeten betalen. Het Rijk houdt vooralsnog vast aan de korting op het gemeentefonds in 2026. De zorg voor kwetsbare bewoners, de bouw van voldoende woningen en het aanpakken van de woningnood, investeringen in het openbaar vervoer en verduurzaming komen daarmee op termijn in de knel. Het college wil niet wachten op de komst van een nieuw kabinet, maar investeert in wat nu nodig is. Ze beoordeelt de uitgaven in de begroting voor 2024 als verantwoord, met het oog op een houdbare schuld en een sluitende begroting. Om wendbaar te zijn blijft het college kritisch kijken welke investeringen noodzakelijk zijn, nog even kunnen wachten of kunnen worden geschrapt.

In 2027 is er een structureel tekort op de begroting van 40 miljoen euro, door lagere inkomsten vanuit het gemeentefonds. Dit tekort (het ravijn) is ten opzichte van de vorige begroting kleiner geworden door een structurele bijdrage van het rijk, maar bestaat nog steeds. In totaal investeert het college in 2024 740 miljoen euro (exclusief grond) in de stad. Door rentestijgingen en investeringen stijgt de schuld in 2027 naar 8,7 miljard euro. Dit gebeurt binnen de kaders die de provincie hanteert en die de banken wenselijk vinden. Zo kan het college op een verantwoorde manier voor de stad blijven doen wat nodig is. De algemene reserve is naar verwachting eind 2023 weer op het gewenste niveau.

De gehele begroting is hier te lezen.