Sinds november 2024 is het automatisch invoeren van inkomsten uit uitkeringen en particuliere pensioenen gestart. Begin 2025 worden ook inkomsten uit werk automatisch ingevoerd. Inkomsten worden nu automatisch en sneller verrekend, waardoor de kans kleiner is dat er een grote schuld ontstaat of iemand te weinig bijstand heeft ontvangen. Doordat Amsterdammers sneller duidelijkheid hebben over hun aanvullende bijstandsuitkering, kunnen zorgen over het inkomen worden weggenomen. Deeltijd werken naast een bijstandsuitkering wordt hiermee nog toegankelijker. Dit kan een tussenstap zijn naar een voltijdbaan of zelfstandigheid.
Wethouder Rutger Groot Wassink: “Wanneer mensen gaan werken, heeft het salaris effect op hun bijstandsuitkering en toeslagen. Die onzekerheid houdt mensen vaak tegen, terwijl ze wel willen werken. Die zorgen nemen we weg met deze nieuwe inkomstenverrekening. Amsterdam wil ervoor zorgen dat zo veel mogelijk Amsterdammers in de bijstand naar vermogen kunnen meedoen. Iedereen verdient een plek in de samenleving waar die zich gewaardeerd voelt.”
Verbeterprogramma Inkomstenverrekening
Amsterdam heeft samen met de G4 en enkele andere gemeenten en het landelijk opererende Inlichtingenbureau de Ondersteuning Inkomstenverrekening Bijstand (OIB) ontwikkeld. De OIB maakt gebruik van inkomstengegevens van de UWV-polisadministratie, berekent het netto-inkomen en stelt dit aan gemeenten beschikbaar. Gemeenten kunnen deze inkomsten automatisch verrekenen en daarmee sneller de aanvullende bijstand vaststellen. Amsterdammers houden de verplichting om wijzigingen in hun inkomen door te geven. Vanaf november 2024 worden inkomsten uit uitkeringen en particuliere pensioenen automatisch verrekend. In het eerste kwartaal van 2025 worden de resterende inkomsten uit parttime werk verrekend.
Meedoen vanuit de bijstand
De gemeente Amsterdam investeert in de ondersteuning van mensen in de bijstand. Met de ‘Agenda Bestaanszekerheid Voor Iedereen’ zorgt Amsterdam voor voldoende financiële middelen om van te leven en een solide en eenvoudig sociaal stelsel. Het automatisch verrekenen van inkomsten zorgt voor inkomenszekerheid. Dit geeft mensen in de bijstand de rust om de stap te zetten naar deeltijdwerk. Voor mensen die (nog) niet in staat zijn om te werken, kan deeltijdwerk, vrijwilligerswerk of dagbesteding mogelijk een tussenstap zijn naar een andere vorm van werk. De aanpak ‘Iedereen Kans Op Werk’ is er voor iedereen die wil en/of kan werken, maar ondersteuning nodig heeft om aan het werk te komen en te blijven. Het bijstandsbestand in Amsterdam neemt af: van 41.500 bijstandsuitkeringen in 2017, naar 35.000 bijstandsuitkeringen in 2024.