In het najaar van 1988 startten Erik Somers en René Kok aan een 52-delige uitgave over de Tweede Wereldoorlog, toen nog bij het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD). Twee jaar lang verscheen iedere twee weken een aflevering van de Documentaire van de Tweede Wereldoorlog. Somers en Kok waren medeverantwoordelijk voor het concept, de coördinatie, schreven het merendeel van de teksten en verzorgden de volledige beeldredactie. Het was de start van hun jarenlange samenwerking en de geboorte van een nieuw genre in de geschiedschrijving van Nederland en Amsterdam: ‘visuele historiografie’.
Kok en Somers hebben in achtenveertig jaar werk bij RIOD en NIOD meer dan zeventig invloedrijke historische publicaties uitgebracht, waaronder de invloedrijke werken Stad in Oorlog: Amsterdam 1940- 1945 in foto’s en De Jodenvervolging in foto’s. Ook waren zij betrokken bij verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De twee geboren Amsterdammers sluiten hun loopbaan af die met een foto-expositie in museum FOAM naar aanleiding van hun meeste recente publicatie: De Ondergedoken Camera; het laatste oorlogsjaar, Amsterdam 1940-1945. Daarna gaan ze met pensioen.
De twee wetenschappers ontvangen de Andreaspenning voor hun verdiensten voor de geschiedschrijving van de stad Amsterdam.
Andreaspenning